Veckans omväxlande väder med temperaturer på både plus och minusgrader, snöfall och regn har satt sina spår på vägarna i regionen.

Fäbodavägen i Jakobstad såg eländig ut på fredagen med isspår på uppemot 15-20 centimeter på de värsta ställena. Destia skickade ut sina plogbilar med bett undertill för att skrapa av vägytan på fredagseftermiddagen.

– Vi kör igenom alla vägar nu när det kommit mer snö, säger Sune Nygård, Destias arbetschef i Österbotten.

Det är inte första gången i vinter som Sune Nygård svarar på frågor om spåriga vägar. I det här fallet påpekar han dock att Fäbodavägen är svår att underhålla.

– Den är i så dåligt skick också på sommaren, den är väldigt ojämn och det gör att vinterunderhållet blir svårare, säger han.

Även staden Jakobstad hade på fredagen, enligt stadsingenjör Harri Kotimäki, fått in klagomål om Pörkenäsvägen och uppgifter om att det var svårt att köra till Merilä och Pörkenäs lägergård. Staden ansvarar för sträckan efter Pörkenäs by fram till kommungränsen till Nykarleby.

– Jag tog precis emot samtalet och ska föra det vidare, säger Harri Kotimäki på fredagseftermiddagen.

Även om föret på Fäbodavägen på fredagen var i extremt dåligt skick är det inte första gången i vinter som vägen är farlig att färdas på.
Eftersom det är sportlov har Ekmans bussar inte trafikerat med skolskjutsar den här veckan. Men vd:n Sture Ekman intygar att Fäbodavägen varit svårkörd den här vintern.

– När det gäller Pörkenäsvägen och Fäbodavägen har jag noterat att när man åker förbi genom Västersundsby och mot Västergärdan har det hela vintern varit väldigt bedrövligt före. Speciellt vid parkeringen för vandringsleden vid travbanan. Där såg jag en paketbil som åkt helt i diket tidigare i vinter, och jag brukar varna våra chaufförer att ta det försiktigt på den sträckan, säger Ekman.
När det gäller Fäbodavägen har Ekmans bussar inte behövt ställa in några turer, vilket hänt på sträckor i andra kommuner. Ett sådant beslut fattas av chauffören på plats.

– Våra chaufförer har varit med länge och är föret så dåligt att de anser att de inte kan köra, då kör vi inte, säger Ekman.
Ekmans kör förutom skolskjutsarna även sin bokningsbara Viptrafik inom Larsmo och Jakobstad. Även där har väglaget varit ett problem även inne i Jakobstad centrum.

– Vad gäller Viptrafiken inom Jakobstad har det inte varit så bra läge alla gånger. Nog förstår jag att det är utmanande för vägunderhållet, men som konsument av vägar så ser man ju resultatet av underhållet, eller icke-underhållet. Som tur är har vi klarat oss utan olyckor än så länge, säger Ekman.

Trots att Destias bilar var ute på fredagseftermiddagen kvarstod efteråt djupa spår på sina ställen, särskilt vid parkeringen till Torsviken och längre fram mot korsningen till Lillsandsvägen. Med tanke på helgens soliga väderprognos kan vägen ut till Fäboda användas flitigt i helgen, så det är fortfarande skäl att köra försiktigt.