Regeringen har aldrig delat uppfattningen om att göra värnplikten vilande, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) i SVT:s Gomorron Sverige.

– Det tar lång tid att bygga militär förmåga, men det går snabbt att avveckla, säger Hultqvist.

Tidigare beslutsfattare har varit lite naiva i värnpliktsfrågan, anser han.

– Jag kan tycka att det gick för långt när det gäller neddragningar i försvaret.

Men han tillägger att alla partier är ansvariga för situationen som råder.


Mönstring i sommar

Det är nödvändigt att återinföra värnplikten, anser Hultqvist.

– Vi har haft svårigheter att bemanna krigsförbanden på frivillig väg och det måste på något sätt åtgärdas, säger försvarsministern till Ekot i Sveriges Radio.

Skyldigheten att genomgå mönstring införs den 1 juli i år och skyldigheten att genomföra grundutbildning med värnplikt gäller från den 1 januari 2018.

Totalt kommer cirka 13 000 att kallas till mönstring och cirka 4 000 frivilliga och värnpliktiga tas ut till militär grundutbildning årligen under 2018 och 2019. Antalet som tas ut till värnplikt kan dessutom komma att öka om världsläget försämras. Runt 100 000 18-åringar kommer alltså inom kort att få information om vad återinförd värnplikt innebär.

Försvarsmakten kommer inte att kommentera ett återaktiverande av värnplikten förrän regeringen fattat beslutet, uppger presstjänsten för TT.


Försämrat säkerhetsläge

Moderaterna har inget att invända mot beslutet.

– Jag hoppas att det medverkar till ytterligare stärkt försvarsförmåga, men det behöver göras mer och man får inte bortse från försvarsekonomin. Där behövs också här och nu-satsningar, säger Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark till TT.

Från partiets sida har man föreslagit 8,5 miljarder kronor fram till 2020. Wallmark vill också ha en översyn av villkoren och innehållet för de anställda och de värnpliktiga inom försvaret.

Han tycker inte att det var förhastat att göra värnplikten vilande 2010.

– Just att den inte avskaffades utan gjordes vilande visar att det fanns en beredskap för att kunna göra det man nu gör. Man får se att det är ett försämrat säkerhetsläge och att det krävs åtgärder, säger Wallmark.

Värnplikten i Sverige

  • Sverige införde allmän värnplikt 1901 då det gamla indelningsverket avskaffades.
  • Den allmänna värnplikten gällde sedan till den 1 juli 2010 då den ersattes av en frivillig grundläggande soldatutbildning.
  • I början av 90-talet, när krigsorganisationen blev mindre, slutade man kalla in alla vapenföra män till grundutbildning. 2007 kallades en tredjedel av de mönstringsskyldiga till uttagningsprov och åtta procent av årskullen togs ut till tjänst.
  • I dag är mönstringen och den grundläggande soldatutbildningen frivillig, men om försvarsberedskapen kräver det kan regeringen besluta om att återinföra allmän värnplikt. Då kommer den att gälla både kvinnor och män.
  • Källa: Nationalencyklopedin