|

Här är Österbottens smultronställen

Här njuter österbottningarna av naturen! Upp från vänster: Söderfjärden i Korsholm, Levaneva i Laihela, Kimo åmynning i Oravais, Risnästräsket i Närpes, Fäboda i Jakobstad och Andra sjön i Nykarleby. Zoom
Foto: Christine Bonn/Österbottens förbund

Här njuter österbottningarna av naturen! Upp från vänster: Söderfjärden i Korsholm, Levaneva i Laihela, Kimo åmynning i Oravais, Risnästräsket i Närpes, Fäboda i Jakobstad och Andra sjön i Nykarleby.

Genom en applikation har Österbottens favoritplatser blivit kartlagda. Det är till havsnära områden som österbottningarna åker för att ladda batterierna.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Stadsområdens strandpromenader, byars badstränder och diverse utflyktsmål i skärgården lockar österbottningarna. Det är Österbottens förbund som genom en enkät fått 900 svar om favoritställena. Enkäten, genom vilken användarna fick pricka ut sina favoritställen, är den första av sitt slag i Österbotten.

De flesta ställena är nära havet. Hit koncentreras österbottningarnas rekreation, säger Christine Bonn, miljösakkunnig vid Österbottens förbund.

Runt Södra Stadsfjärden i Vasa syns en tydlig koncentration av populära platser. Kartläggningen visar också att Gamla hamn, Fäboda och Pörkenäs i Jakobstad är populära. Storsand i Monäs, Storhamn i Harrström, Åminne i Malax och Sommarö fortområde i Södra Vallgrund lyfts också fram.


Österbottningarna verkar trivas i öppna landskap när de rör sig i naturen. Myrområden, som Levaneva i Laihela och Sanemossen i Pörtom, är omtyckta. Söderfjärden med Meteorian, som lär ut om den 520 miljoner långa historian bakom platsen, lockar också många besökare.

Bonn tillägger att många av de platser som omnämns var väntade. Ställen som Öjberget i Vasa, Baggberget i Vörå, Svedjehamn i Korsholm och Bötomberget i Kristinestad har listats i toppen. Andra mindre väntade platser som märkts ut var Kiisk i Pedersöre och Risnästräsket i Närpes. Bonn ser stor utvecklingspotential i Storberget i Gerby i Vasa som också lyfts fram.

– Det är lätt att ta sig dit och området kan bli intressant även för turister. Där kunde ett utsiktstorn byggas, man får en fin utsikt över världsarvets skärgård och kan se både Replotbron och farleden mellan Vasa och Umeå.


Resultaten från enkäten kan bidra till att Österbottens landskapsplan 2040, som omfattar hela landskapet och dess olika samhällsfunktioner, får fler områden för rekreation.

– Sådana platser som tydligt lyfts fram av invånarna och som har en regional betydelse kommer att föreslås som nya rekreationsområden eller rekreations- eller turistobjekt i landskapsplanen, säger Christine Bonn.

Ungefär hälften av de som svarade på enkäten var 45–60 år gamla. Den näst största gruppen var 26–45-åringar och deras svarsandel i enkäten var 35 procent. Enkätens svar samlades in 1.11–5.12.2016.

I det senare arbetet med landskapsplanen kommer man att använda digital karta.

Det här är smultronställena

 • Jakobstad: Gamla hamnen, Fäboda och Pörkenäs.
 • Nykarleby: Andra sjön, Tisskärssand och Storsand.
 • Vörå: Baggberget och Kummelskär.
 • Korsholm: Svedjehamn, Sommarö fort, Degerträsk och Stundars-Söderfjärden.
 • Vasa: Söderfjärden, Öjberget, Öjen, Risö, Stadsstranden, Metviken, Skogsberget och Storberget.
 • Malax: Åminne och Fäliskäret.
 • Laihela: Levaneva – Rajavuori och Kotaneva.
 • Korsnäs: Strömmen och Storhamn.
 • Närpes: Vargberget och Öjskogsparken.
 • Kaskö: Sälgrund.
 • Kristinestad: Bötomberget och Norrfjärden.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Pampas-quiz 2: Antar du utmaningen?

Foto: Kati Hiekkanen

Över 1700 läsare gjorde det första Pampas-quizet, men full pott fick väldigt få. Klarar du frågorna i quiz nummer 2?

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan