|

Här är Österbottens smultronställen

NyhetsbildZoom
Här njuter österbottningarna av naturen! Upp från vänster: Söderfjärden i Korsholm, Levaneva i Laihela, Kimo åmynning i Oravais, Risnästräsket i Närpes, Fäboda i Jakobstad och Andra sjön i Nykarleby. Foto: Christine Bonn/Österbottens förbund
Genom en applikation har Österbottens favoritplatser blivit kartlagda. Det är till havsnära områden som österbottningarna åker för att ladda batterierna.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Stadsområdens strandpromenader, byars badstränder och diverse utflyktsmål i skärgården lockar österbottningarna. Det är Österbottens förbund som genom en enkät fått 900 svar om favoritställena. Enkäten, genom vilken användarna fick pricka ut sina favoritställen, är den första av sitt slag i Österbotten.

De flesta ställena är nära havet. Hit koncentreras österbottningarnas rekreation, säger Christine Bonn, miljösakkunnig vid Österbottens förbund.

Runt Södra Stadsfjärden i Vasa syns en tydlig koncentration av populära platser. Kartläggningen visar också att Gamla hamn, Fäboda och Pörkenäs i Jakobstad är populära. Storsand i Monäs, Storhamn i Harrström, Åminne i Malax och Sommarö fortområde i Södra Vallgrund lyfts också fram.


Österbottningarna verkar trivas i öppna landskap när de rör sig i naturen. Myrområden, som Levaneva i Laihela och Sanemossen i Pörtom, är omtyckta. Söderfjärden med Meteorian, som lär ut om den 520 miljoner långa historian bakom platsen, lockar också många besökare.

Bonn tillägger att många av de platser som omnämns var väntade. Ställen som Öjberget i Vasa, Baggberget i Vörå, Svedjehamn i Korsholm och Bötomberget i Kristinestad har listats i toppen. Andra mindre väntade platser som märkts ut var Kiisk i Pedersöre och Risnästräsket i Närpes. Bonn ser stor utvecklingspotential i Storberget i Gerby i Vasa som också lyfts fram.

– Det är lätt att ta sig dit och området kan bli intressant även för turister. Där kunde ett utsiktstorn byggas, man får en fin utsikt över världsarvets skärgård och kan se både Replotbron och farleden mellan Vasa och Umeå.


Resultaten från enkäten kan bidra till att Österbottens landskapsplan 2040, som omfattar hela landskapet och dess olika samhällsfunktioner, får fler områden för rekreation.

– Sådana platser som tydligt lyfts fram av invånarna och som har en regional betydelse kommer att föreslås som nya rekreationsområden eller rekreations- eller turistobjekt i landskapsplanen, säger Christine Bonn.

Ungefär hälften av de som svarade på enkäten var 45–60 år gamla. Den näst största gruppen var 26–45-åringar och deras svarsandel i enkäten var 35 procent. Enkätens svar samlades in 1.11–5.12.2016.

I det senare arbetet med landskapsplanen kommer man att använda digital karta.

Det här är smultronställena

 • Jakobstad: Gamla hamnen, Fäboda och Pörkenäs.
 • Nykarleby: Andra sjön, Tisskärssand och Storsand.
 • Vörå: Baggberget och Kummelskär.
 • Korsholm: Svedjehamn, Sommarö fort, Degerträsk och Stundars-Söderfjärden.
 • Vasa: Söderfjärden, Öjberget, Öjen, Risö, Stadsstranden, Metviken, Skogsberget och Storberget.
 • Malax: Åminne och Fäliskäret.
 • Laihela: Levaneva – Rajavuori och Kotaneva.
 • Korsnäs: Strömmen och Storhamn.
 • Närpes: Vargberget och Öjskogsparken.
 • Kaskö: Sälgrund.
 • Kristinestad: Bötomberget och Norrfjärden.

Kommentarer
|

Därför blir det ingen penninginsamling vid årets luciaval i Närpes

Nyhetsbild
I år blir det ingen penninginsamling i samband med luciavalet i Närpes. Miranda Westerback, som i fjol valdes till Närpesbygdens lucia, lussade för bland andra Ingegerd och Lars Uppgård. Foto: Arkiv/Mona Söderman
Det har för varje år blivit allt svårare att ordna penninginsamlingar. Kraven ökar från polismyndighetens sida. I år blir det ingen penninginsamling i samband med valet av Närpesbygdens lucia.

Mest läst senaste veckan