|

Här är Österbottens smultronställen

NyhetsbildZoom
Här njuter österbottningarna av naturen! Upp från vänster: Söderfjärden i Korsholm, Levaneva i Laihela, Kimo åmynning i Oravais, Risnästräsket i Närpes, Fäboda i Jakobstad och Andra sjön i Nykarleby. Foto: Christine Bonn/Österbottens förbund
Genom en applikation har Österbottens favoritplatser blivit kartlagda. Det är till havsnära områden som österbottningarna åker för att ladda batterierna.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Stadsområdens strandpromenader, byars badstränder och diverse utflyktsmål i skärgården lockar österbottningarna. Det är Österbottens förbund som genom en enkät fått 900 svar om favoritställena. Enkäten, genom vilken användarna fick pricka ut sina favoritställen, är den första av sitt slag i Österbotten.

De flesta ställena är nära havet. Hit koncentreras österbottningarnas rekreation, säger Christine Bonn, miljösakkunnig vid Österbottens förbund.

Runt Södra Stadsfjärden i Vasa syns en tydlig koncentration av populära platser. Kartläggningen visar också att Gamla hamn, Fäboda och Pörkenäs i Jakobstad är populära. Storsand i Monäs, Storhamn i Harrström, Åminne i Malax och Sommarö fortområde i Södra Vallgrund lyfts också fram.


Österbottningarna verkar trivas i öppna landskap när de rör sig i naturen. Myrområden, som Levaneva i Laihela och Sanemossen i Pörtom, är omtyckta. Söderfjärden med Meteorian, som lär ut om den 520 miljoner långa historian bakom platsen, lockar också många besökare.

Bonn tillägger att många av de platser som omnämns var väntade. Ställen som Öjberget i Vasa, Baggberget i Vörå, Svedjehamn i Korsholm och Bötomberget i Kristinestad har listats i toppen. Andra mindre väntade platser som märkts ut var Kiisk i Pedersöre och Risnästräsket i Närpes. Bonn ser stor utvecklingspotential i Storberget i Gerby i Vasa som också lyfts fram.

– Det är lätt att ta sig dit och området kan bli intressant även för turister. Där kunde ett utsiktstorn byggas, man får en fin utsikt över världsarvets skärgård och kan se både Replotbron och farleden mellan Vasa och Umeå.


Resultaten från enkäten kan bidra till att Österbottens landskapsplan 2040, som omfattar hela landskapet och dess olika samhällsfunktioner, får fler områden för rekreation.

– Sådana platser som tydligt lyfts fram av invånarna och som har en regional betydelse kommer att föreslås som nya rekreationsområden eller rekreations- eller turistobjekt i landskapsplanen, säger Christine Bonn.

Ungefär hälften av de som svarade på enkäten var 45–60 år gamla. Den näst största gruppen var 26–45-åringar och deras svarsandel i enkäten var 35 procent. Enkätens svar samlades in 1.11–5.12.2016.

I det senare arbetet med landskapsplanen kommer man att använda digital karta.

Det här är smultronställena

 • Jakobstad: Gamla hamnen, Fäboda och Pörkenäs.
 • Nykarleby: Andra sjön, Tisskärssand och Storsand.
 • Vörå: Baggberget och Kummelskär.
 • Korsholm: Svedjehamn, Sommarö fort, Degerträsk och Stundars-Söderfjärden.
 • Vasa: Söderfjärden, Öjberget, Öjen, Risö, Stadsstranden, Metviken, Skogsberget och Storberget.
 • Malax: Åminne och Fäliskäret.
 • Laihela: Levaneva – Rajavuori och Kotaneva.
 • Korsnäs: Strömmen och Storhamn.
 • Närpes: Vargberget och Öjskogsparken.
 • Kaskö: Sälgrund.
 • Kristinestad: Bötomberget och Norrfjärden.

Kommentarer
|

Biskopen i samtal med Kristinestadspräster: Förtroendet måste återskapas

Nyhetsbild
Ett led i arbetet med att återskapa förtroendet för församlingen är det besök som biskop Björn Vikström gjorde i Kristinestad på torsdagen. Kyrkoherde Daniel Norrback välkomnar biskopen. Foto: Lotta Sjöblad
Det som hänt har berört hela arbetslaget, sade biskop Björn Vikström efter samtal med församlingsanställda i Kristinestad. Biskopsbesöket aktualiserades av prästernas uttalanden om homosexualitet. Kaplan Markus Engström sade efteråt att han "fortsättningsvis ska hålla sig till skriften".
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Biskopen i samtal med Kristinestadspräster: Förtroendet måste återskapas

Det som hänt har berört hela arbetslaget, sade biskop Björn Vikström efter samtal med församlingsanställda i Kristinestad. Biskopsbesöket aktualiserades av prästernas uttalanden om homosexualitet. Kaplan Markus Engström sade efteråt att han "fortsättningsvis ska hålla sig till skriften".

Nyhetsbild
Lokalt

Göran Honga räknar med att vårdreformen faller

Kaskö och Närpes får sluta vänta på vårdreformen i sina fusionsutredningar. Det ser inte ut att bli någon reform säger utredaren Göran Honga.

Nyhetsbild
Lokalt

EPV fick femte bygglovet i Uttermossa – Ömossaparken kan svälla

EPV:s planer på att förstora vindkraftparken i Ömossa tog ett kliv närmare förverkligande på onsdagen, när Kristinestad beviljade bolaget sitt femte bygglov.

Nyhetsbild
Lokalt

Närvårdaren som slog larm om Ulrika talar ut

Situationen på vårdhemmet Ulrika var tröstlös, närmast kaotisk. Det säger den närvårdare som slog larm om missförhållandena på Esperi Cares boende i Kristinestad. Tarja Parkatti talar ut i närvårdarfacket Supers webbtidning.

Nyhetsbild
Lokalt

Överväger räcke för att dela upp trafiken längs Nybrovägen

De flesta stolpar som har delat upp Nybrovägen i Finby i en separat gång- och cykelbana och en separat körbana för bilar är försvunna. Enligt dagens planer ska i fortsättningen endast den norra sidan bli kvar som gång- och cykelbana med ett räcke som avgränsning till körbanan.

Mest läst senaste veckan