|

Bara några hundra namn kvar till målet

NyhetsbildZoom
Bild från en insamlingspunkt i Närpes. Foto: Mats Ekman
Vid 23-tiden på fredagskvällen hade 49 422 personer skrivit under medborgarinitiativet som vill ge Vasa centralsjukhus omfattande jour.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

När medborgarinitiativet nått 50 000 underskrifter ska det först granskas av Befolkningsregistercentralen, så att an­talet namn verkligen har överstigit gränsen för när ett initiativ kan behandlas av riksdagen.

När Befolkningsregistercentralen ger grönt ljus har initiativtagarna ett halvår på sig att lämna in initiativet till riksdagen. Oftast reser initiativtagarna personligen till Helsingfors för att lämna över medborgarinitiativet till riksdagens talman.

Därefter beror det på riks­dagens tidtabell när initiativet tas upp, först till remissdebatt, sedan till behandling i utskott och därefter till behandling i plenum.

Medborgarinitiativet för Vasa centralsjukhus startades den 24 januari.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan