|

Jordbruket får mer stöd i år

NyhetsbildZoom
Skördetröska på Söderfjärden. Foto: Arkiv/Mikael Nybacka
Regeringen gör en extra satsning på de nationella jordbruksstöden för år 2017. Stöden ökar med sex miljoner euro jämfört med förra året.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

De nationella stöden till jordbruket och trädgårdsodlingen 2017 är en aning större än i fjol. Sammanlagt uppgår det nationella stödet till cirka 328 miljoner euro.

Av den totala stödsumman upptar nordligt stöd ungefär 90 procent, och stöd till södra Finland drygt åtta procent. Övriga stöd upptar cirka två procent av stödsumman, av vilken stödet för sockerbeta är drygt en procent.

Anslaget för nationella stöd ökar med cirka sex miljoner euro jämfört med i fjol. Det nordliga stödet ökar med fyra procent medan stödet till södra Finland minskar med sju procent. Över hälften av det nordliga stödet, ungefär 160 miljoner euro, går till produktion av mjölk.

Jord- och skogsbruksministeriet meddelar att stöder per en liter mjölk under januari-augusti 2017 ligger på samma nivå som år 2015. Stödet höjs med en halv cent i september-december i området för nordligt stöd. Literpriset höjs utifrån den beräknade mjölkproduktionen för hela året.

Krispengar ska stimulera export

Besparingarna i de statliga finanserna har varit stora de senaste åren, vilket också har påverkat jordbrukssektorn. Men som en följd av lantbrukets ekonomiska kris beslutade man att häva de tidigare avtalade nedskärningarna i anslagen för jordbruksstödet.

I höstens budgetförhandlingar fick jordbruket extra anslag för att trygga gårdarnas produktionsförutsättningar.

Krispengar ska också användas för att stimulera sälj- och exportfrämjande åtgärder för finska livsmedel.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan