Vasa IFK förlorade med 1–2 (0–1) hemma mot tabelltrean AC Kajaani på söndagseftermiddagen. I och med att Björneborgslaget PPT vann hemma mot Kraft är avståndet mellan VIFK och PPT, som är första lag under strecket, endast tre poäng.  Vasa IFK ställde upp med tusenkonstnären Jonas Pitkäkangas på topp. Efter att AC Kajaani tryckt på lite grann i början slog Markus Nordman en fin långboll åt Pitkäkangas i sjunde minuten. Han fick uppvaktning av två backar, men fick i väg ett hårt skott som flög förbi målet.  Efter 12 minuter satte mittbacken Tatu Hoffren bollen rakt i famnen på målvakten Elias Tuomarila. Bakåtpass, kunde man tycka. Men det tyckte inte domaren Juuso Saarela.  I 15:e minuten såsade Artur Lemanowicz med bollen. Anfallaren Rundell Winchester från Trinidad och Tobago kom loss, rundade utrusande Jakob Strand och gick på avslut, men Christian Ingo hann ner och avstyrde. Tre minuter senare var det gästernas tur att slarva och Pitkäkangas fick tag i bollen nära straffområdet. Han såg att målvakten Tuomarila var lång ute från målet, men skottet misslyckades fullständigt. Strax efter var Mustafa Maki loss till vänster, men han lyfte långt över.  I 21:a minuten slog Miika Niemi en dålig hemåtboll och det blev dålig signal i kommunikationen mellan Ingo och Strand, men Strand fick undan bollen. I 24:e minuten slog Ilari Antila en hopplöst dålig frispark rakt i Kajanamuren. Kontringen var snabb och Niemi skulle ha haft en varning när han som sista man förlorade duellen mot yttern Risto Kahelin och tog tag i hans tröja i samma veva.  När matchuret slog 29 slog Antila ett riktigt bra inlägg. Kristian Kokko fick gå upp och nicka helt obevakad, men nicken saknade kraft. MÅL! Det blir en ny tabbe av Artur Lemanowicz. Han försöker som sista man spela hem och ger bort bollen åt yttern Risto Kahelin som rundar Jakob Strand och rullar in 0-1 i 30:e minuten. I 45:e minuten var det nära 0–2. Niemi försökte sig på en helikopterfint i eget straffområde och tappade boll, men Strand lyckades avstyra med en benparad.  Andra halvlek Vasa IFK borde ha kvitterat i 51:a minuten. Ilari Antila fick något tursamt fram bollen åt Mustafa Maki som löpte i djupet. Maki vände in och frispelade Jonas Pitkäkangas. Denne var helt ren och hade gott om tid på sig, men sköt rakt på målvakten Tuomarila som klistrade bollen.  MÅL! Ilari Antila spelar fram Jonas Pitkäkangas som revanscherar sig för missen minuten tidigare genom att behärskat rulla in 1–1 i 52:a. I 57:e minuten gjorde Rundell Winchester rundningsmärke av Artur Lemanowicz och spelade in i boxen. Nigerianska anfallaren Freedom Omofoman smög undan bevakning och fick avsluta utan uppvaktning, men Jakob Strand parerade. I sekvensen efter rensade Lemanowicz bollen rakt i foten på Winchester som avslutade från närhåll, men rakt på Strand.  I 63:e minuten rullade VIFK upp ett vackert anfall. Men när Pitkäkangas skulle frispela en framrusande Tony Björk slog han en alltför hård boll.  MÅL! Mustafa Maki orsakar en frispark från 20 meter. Mexikanska mittfältaren Alberto Ramirez, som spelat ligafotboll för FC Inter, stegar fram och slår en hårt skruvad frispark som Strand är på men inte lyckas avstyra. 1-2 i 65:e minuten.  I 75:e minuten var Pitkäkangas på väg förbi lettiska mittbacken Edijs Joksts och blev rejält fasthållen, men domare Saarela lät pipan vila.  Minuten efter hade Kajaani en boll i ribban och bollen studsade runt i målgården, men VIFK fick undan.  I 79:e minuten ryckte Maki fram och spelade inbytte Adisu Holmström i boxen. Holmström avslutade mot bortre, men målvakten Tuomarila stod för en svettig räddning.  AC Kajaani sjönkt ihop allt tätare och lät VIFK spela upp längs kanterna. I 89:e minuten fick Antila tag på en andraboll vid straffområdeslinjen och drog till med vänsterdojan, men skottet ven över ribban.  På tilläggstid kontrade Kajaani och Omofoman fick stå helt ren och avsluta, men Strand stod för en fin benparad.  Vasa IFK:s laguppställning (4–2–3–1): Jakob Strand – Ilari Antila, Artur Lemanowicz (v, 90 min, Oliver Sparv), Christian Ingo, Miika Niemi – Tony Björk, Kristian Kokko (57 min, Matias Träskbäck) – Mustafa Maki, Markus Nordman, Hugo Villför (65 min, Adisu Holmström) – Jonas Pitkäkangas.