|

Tretton får rivna i Övermark

Stefan Pellas, jaktchef på Finlands Viltcentral i Kust-Österbotten, och Anders Norrback ser på ett spår. Det här tydliga vargspåret hittade jaktchef Stefan Pellas i ett dike intill Norrbacks fårhage på måndagen.
UPPDATERAT. En eller flera vargar orsakade stor förödelse i en fårhage i Övermark på söndagen. Tretton får revs.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Åtta får hittades döda, man tvingades avliva två svårt skadade får medan ett är försvunnet. Två får revs så lindrigt att de tros överleva. Så summerades läget vid Anders Norrbacks fårfarm på Pörtmossen i Övermark på måndagsförmiddagen.

Klockan 21 på lördagskvällen var Anders Norrback på sin sista runda för att se till att allting var i skick hos fåren. Klockan 14 på söndag såg en förbipasserande granne att allting inte stod rätt till och kontaktade ägaren.

–?Då vi kom dit hade alla får ännu inte blivit likstela, inga flugor hade börjat surra och inte heller några fåglar hade hittat fåren, så det är helt möjligt att grannen skrämde i väg vargen, även om grannen inte såg något skymt av den, säger Anders Norrback.

Varg har observerats i Övermark tidigare i sommar, senast för en vecka sedan, men Norrbacks har inte tidigare haft påhälsningar.

Fårhagen, till vilken vargen varit på besök, är endast 200 meter från ett bostadshus, och ungefär 400 meter från Norrbacks fårhus.

Tydliga vargspår bekräftades på platsen på måndagen.

Läs mera i tisdagens tidning (19.7).

KORRIGERING. I en tidigare version uppgavs felaktigt att grannen upptäckte de rivna fåren natten till söndagen.

Jag rekommenderar artikeln

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Bubbelfotboll - där tacklingarna är roligare än själva spelet

NÄRPES Bollen var ute från planen men spelarna fortsatte ändå att dela ut tacklingar till motspelarna. Eller, var inte just de där spelarna i samma lag? Det är visst inte så noga vem som tacklar omkull vem när man faller mjukt, inkapslad i en stor plastboll. Krafts juniorer fick på lördagen pröva på den roliga sporten bubbelfotboll.

Nyhetsbild
Lokalt

Hundratals hushåll utan el

UPPDATERAD Höststormen har orsakat elavbrott på flera ställen i Österbotten under lördagen.

Nyhetsbild
Lokalt

Barn med separerade föräldrar får dela med sig av erfarenheter i ny stödgrupp

Alla skilsmässor behöver inte vara dramatiska men skilsmässor påverkar alltid de berörda barnens liv på ett eller annat sätt. I höst ska Korsnäsbarn med separerade föräldrar få sammanstråla för att få tips och lärdomar ur varandras erfarenheter.

Nyhetsbild
Lokalt

Vägskyltar ligger i diket vid skolan – ett år efter att de blev upprivna

Skyltarna som ska uppmärksamma övergångsstället vid lågstadieskolan i Yttermark ligger i diket – nästan ett år efter att de slets upp ur marken av vandaler.

Mest läst senaste veckan