|

Folktinget kritiserar jourberedningen

NyhetsbildZoom
Vasa centralsjukhus får inte fulljour. Foto: Linus Lindholm
– Det är fullständigt orealistiskt att tro att man kan bygga upp en fungerande tvåspråkighet i Seinäjoki, säger Svenska Folktingets ordförande Thomas Blomqvist om den nya jourförordningen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt Blomqvist är det oacceptabelt att social- och hälsovårdsministeriet ger ett jourförslag utan att ha gjort en grundlig bedömning av vilka konsekvenser det kommer att få för rätten till vård på eget språk. – Ministeriets förslag medför att svenskspråkiga österbottningars möjlighet att få service på eget språk försämras avsevärt. Speciellt i akuta situationer, såsom i samband med förlossningar och olyckor, är det ytterst viktigt att få kommunicera på eget språk, säger folktingssekreterare Markus Österlund. Ministeriets förslag går nu på remiss. – Folktinget kräver att ministeriet gör en noggrann utredning av förslagets språkliga konsekvenser och därefter omformar sitt förslag med en lösning som tryggar de språkliga rättigheterna. Vi förutsätter att Vasa centralsjukhus kan behålla sin nuvarande jourverksamhet, säger Blomqvist.

Kommentarer

Utbyggnaden av finska skolan igång med en smäll – sprängning och markarbete först i tur

Nyhetsbild
Väster om finska skolan ska det byggas ut. Enligt planerna kommer utbyggnaden rymma fyra nya klassrum. Foto: Jesper Råtts
Nu har utbyggnaden av finska skolan i Kristinestad kommit igång. På måndagen började markarbetet vid Kantakaupungin koulu.

Mest läst senaste veckan