Kristinestad

Nyhetsbild

Vill få beslut om geriatricenter

KRISTINESTAD. En konkret tidsplan för det geriatriska kunskapscenter i Kristinestad som i många år diskuterats vill Anna-Kajsa Blomqvist-Liljeblad (SFP), ordförande i välfärdsnämnden, nu gärna se.

Nyhetsbild

Vasskross ska ge bättre potatisjord

HÄRKMERI På måndagen befriades en stor, mjuk strandäng vid Härkmerifjärden behändigt från vass. En specialutvecklad maskin klippte snabbt vassen och klippet krossades.

Nyhetsbild

Blytung seger för Sporting

Sporting är väldigt nära förnyat seriekontrakt sedan laget besegrade Pedersöre FF på bortaplan på fredagen.

Nyhetsbild

Vindkraftverket på Björnön reses i oktober

KRISTINESTAD. Om ett par veckor levereras det enda vindkraftverket till Björnön. Några fler blir det inte. Vd Staffan Niklasson lovar bygdepeng till Kristinestads unga.

Nyhetsbild

Förespråkar nytt högstadium

KRISTINESTAD. Kristinestads skola är snart klar, daghemmet står i tur. Efteråt följer nästa sorgebarn – som blir dyrare än alla andra; fuktskadade svenska högstadiet. Skolpolitikern Henrik Antfolk vill riva och bygga nytt.

Bil på taket efter vattenplaning

KRISTINESTAD En bil körde av Lappfjärdsvägen natten till söndag. UPPDATERAD.

Äldre man körde berusad

KRISTINESTAD En man född på 1930-talet misstänks för grovt rattfylleri.

Nyhetsbild

Skatten från vindkraften kan trefaldigas

KRISTINESTAD. Regeringens förslag att vindkraften ska beskattas som kraftverk kan i bästa fall ge ett miljonregn över Kristinestad. Det är möjligt att de 34 vindkraftverken i Ömossa inbringar sammanlagt cirka 15 miljoner euro i fastighetsskatt under de 20-25 år de är i drift – såvida inte staten kapar åt sig av kakan.

Nyhetsbild

Snart går det att leka i Busklobban

SKAFTUNG. Marja Palmu med barnen Lykke och Thord Lindberg väntar på att den nya lekparken Busklobban i Skaftung ska bli helt klar, så de kan börja leka där.

Nyhetsbild

Skola snart klar – dagis brådskar

KRISTINESTAD. Kristinestads daghem är en långkörare som jag vill få slut på. Barnen behöver ett nytt modernt dagis, säger Mila Segervall, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Kstad mot vindkraft utanför Sideby

KRISTINESTAD. Kristinestad skjuter ner Österbottens förbunds beslut om att vattnen utanför Sideby skulle kunna bli vindkraftspark. Stadsstyrelsen kräver att beteckningen tas bort i landskapsplanen.

Bråttom för byggnadskommitté för Lappfjärds skola

KRISTINESTAD. En expressutredning för hur utrymmesbristen vid Lappfjärds skola åtgärdas ska stå klar till höstens budgetbehandling. Modulhus är en möjlig lösning.

Dikeskörning i Kristinestad

LAPPFJÄRD. En 19-årig kvinna tappade kontrollen över sin bil då hon körde längs Bötomvägen i Lappfjärd på söndagskvällen klockan 18.30.

Nyhetsbild

Mångsidig blandning med över 220 kurser

KRISTINESTAD. Konsten att brygga eget öl och hur man bygger svartkrutsgevär kan man lära sig i MI-regi. Det är två av de 222 kurser och föreläsningar som institutet ordnar detta läsår.

Nyhetsbild

Misstänkt har ännu inte kunnat höras

20-åringen som misstänks ha söndrat fyra personbilar och ett 20-tal fönsterrutor samt hotat en väktare vid mottagningscentralen i Kristinestad har ännu inte kunnat förhöras. Han är fortfarande under vård.

Nyhetsbild

Förslag om att kyrka vinterstängs upprör

LAPPFJÄRD. Ett förslag om att Lappfjärds kyrka inte ska användas vintertid har väckt bestörtning bland församlingsaktiva i Lappfjärd.

Nyhetsbild

Vaktmästaren låste skolans dörrar

Uppdaterat. Dörrarna till Kristinestads svenska gymnasium och högstadium låstes i väntan på gripande. Mannen som söndrade bilar och fönster misstänks för olaga hot och vandalisering.

20-åring slog sönder bilar med yxa

UPPDATERAT. På tisdagsförmiddagen grep polisen en man som misstänks ha söndrat fyra personbilar vid mottagningscentralen i Kristinestad.

Brand i flistransportör i Kristinestad

KRISTINESTAD En brand i en flistransportör uppstod vid en privat växthusanläggning på Dagsmarkvägen i Kristinestad på tisdagmorgonen. Elden släcktes innan den hann sprida sig i anläggningen och inga personer skadades.

Nyhetsbild

Dagsfood kan få mer tillverkning

Kristinestad. Dagsfood i Dagsmark, Kristinestad inleder export av blåbärssoppa till Sydkorea och ser positivt på utsikterna i hela Östasien. Riitan Herkku kan flytta delar av produktionen från Korsholm till Dagsmark.

Nyhetsbild

Skolan börjar återfå sin skepnad

KRISTINESTAD. Kristinestads skola börjar mer och mer se ut som sitt forna jag., men trots den yttre likheten före och efter renoveringen, har mycket hänt på ett år.

Nyhetsbild

Politiker vill tillsätta byggnadskommitté för Lappfjärds skola

KRISTINESTAD. Lappfjärds skola lider av utrymmesbrist. Nästan 90 elever trängs i byggnaden. Modulhus är ett alternativ för att råda bot på problemet.

Säljer ut delar av konstgräset

KRISTINESTAD. Konstgräsprojektet i Kristinestad har fått stöd av staden och regionförvaltningsverket. Nu ska Sporting Kristina skrapa ihop egenfinansieringsandelen genom sponsorering, avgifter och möjligheten att köpa delar av gräset.

Inbrott i Ömossabaren

ÖMOSSA. Några tior från växelkassan fick tjuvarna med sig vid ett inbrott vid Ömossabaren natten till tisdagen. Inbrottet skedde tjugo minuter över två på natten.

Nyhetsbild

Kyrkan klar i oktober

Renoveringen av Kristinestads kyrka framskrider snabbare än tidtabell och är klar i början av oktober. Då håller den i ytterligare 150 år, lovar byggnadsövervakaren Ingmar Norrback.

Nyhetsbild

Målfarlige Konate förstärker Sporting

Mamadou Konate, som tidigare spottat in mål för både Sporting och Kraft, förstärker Sporting för resten av säsongen. Han spelar redan i lördagens bortamatch mot Virkiä.

Nyhetsbild

Befarar att hälsocentralen klassas ner

Kristinestad kunde fungera som förebild för vården i det nya landskapet, anser den nytillträdda välfärdsnämnden. Men nämnden är orolig över framtida status.

Nyhetsbild

Kilens får fortfarande på rymmen

Trots att många har letat har fåren som rymde från sin hage på Kilens hembygdsgård i Sideby i lördags ännu inte kommit tillrätta.

Nyhetsbild

Avvecklar sin vildsvinsfarm

Dålig lönsamhet leder till att en av de få vildsvinsfarmarna i regionen avvecklar sin verksamhet.

Nyhetsbild

Får på rymmen i Sideby

SIDEBY Lördagens åskväder skrämde i väg två små lamm och en tacka i Sideby. Kilens Hembygdsgård som äger fåren ber trafikanter att vara försiktiga på vägarna i området eftersom djuren kan korsa vägar.

Nyhetsbild

De blir allt färre, jordbrukarna längs Perusvägen

SOMMARSERIE. ”När man har sett Amerika kan man dö lycklig”, säger Klas Ingves. Hans basstämm­a har klingat för å­hörare i New York och Florida – nästa scen är på närmare håll.

Nyhetsbild

Viktig seger för Sporting

FOTBOLL. Både Sporting och Esse IK skapade ett tiotal klara målchanser var men till slut var det Sporting som var bättre på målskyttet.

Nyhetsbild

Nu får hundarna glufsa Dagsmarkmat

Förra veckan levererades de första partierna lokalproducerat torrfoder till återförsäljarna. Hundmatstillverkningen i Dagsmark sker nu i tre skift och företaget söker mer personal.

Nyhetsbild

Satte punkt - tog hem minnesmärke

Dramat kring placeringen av minnesmärket vid Sjögatan i Kristinestad är över. Betalaren, företagaren Pauli Ojala reste märket på företaget Nordautomations gårdsplan.

Nyhetsbild

MI-rektorn blev bildningschef

Den här veckan fick Kristinestad en ny bildningsdirektör. Pedagogie magister Maarit Söderlund bytte rum, från MI-rektorns till bildningsdirektörens.

Nyhetsbild

Skräp från åkern kan bli energi på Björnön

Kraftverket på Björnön i Kristinestad kan börja användas för att framställa bioenergi. Ett projekt ska nu utreda utvecklingsmöjligheterna för området. Det gäller också att få aktörer intresserade av verksamheten.

Nyhetsbild

Mellangärdsvägen länkar ihop Tjöck med Påskmark

SOMMARSERIE. Kedjan är smord, däcken fyllda med luft och sadeln justerad. Cykel­ramen reflektera­r morgon­solens mjuka strålar när SÖ-­reportern rullar iväg på reportage.

Nyhetsbild

Sporting utan chans i Vasa

Julian Tarvoll gav Sporting en gnutta hopp i början på andra halvlek men det blev som väntat en för svår match borta mot serietvåan FC Kiisto.

Nyhetsbild

Nu är den nya 18-hålsbanan klar

Hundratals timmar har föreningen Greger frisbeegolf satt ner och nu är Sydösterbottens enda 18-hålsbana klar att användas. Endast en sista finslipning återstår.

Nyhetsbild

Årets hedersmedborgare planerar skogsmaskiner i sömnen

Lauri Ketonen är Kristinestads hedersmedborgare 2017. Han fick sitt dopp klockan sju på sjusovardagens morgon.

Nyhetsbild

Nerskräpat vid ekopunkt i Kristinestad

Sopkärlet bredvid insamlingspunkterna för kartong, glas och metall vid Repslagaregatans ekopunkt i Kristinestad är överfull och sopor ligger på marken. Det är inte många veckor sedan det såg likadant ut.

Nyhetsbild

Flera vindkraftverk nu klara

Det går undan på EPV Vindkrafts vindkraftsområde i Ömossa. Nu har tre vindkraftverk rest sig i sin fulla längd – 210 meter ovan marknivå när man räknar med vingarna – och inom en månad ska produktionen av vindproducerad el till det nationella nätet inledas.

Bilist blåste 1,24 promille

KRISTINESTAD En man född 1955 misstänks för grovt rattfylleri efter att ha stoppats av en polispatrull på riksväg 8 i Kristinestad på tisdagen strax efter klockan 10.

Nyhetsbild

Köpte centralt belägen tomt

Helena och Pauli Ojala köpte Henrik Ingves tomt på Skoltorget, vid Ulrika Eleonorakyrkan, i Kristinestad. Paret Ojala bygger ett nytt bostadshus på tomten.

Nyhetsbild

Kristinestadsborna stampade på Jantes grav

Nu är Jante begraven i Kristinestad. De som närvarade jordfästningen trampade eller stampade i tur och ordning på stenen medan Christian Olin spelade begravningsmarschen "Just a closer walk with thee" på saxofon.

Nyhetsbild

Rekordmarknad med 70.000 besökare

Sommarmarknaden i Kristinestad blev en succé där arrangören uppskattar besökarantalet till nästan 70.000. Nästa sommar planeras för tivoli och parkeringsplatser i inre hamnen.

Nyhetsbild

Sommarmarknad lockar från när och fjärran

Det internationella inslaget är påfallande under årets sommarmarknad. Just nu är det marknadspaus ute i världen och många försäljare valde att komma till Kristinestad i stället för att åka hem.

Nyhetsbild

Bilist blåste 2,64 promille

KRISTINESTAD Bilist kolliderade med en annan personbil i Kristinestad, flydde från platsen men stoppades senare av polisen.

Nyhetsbild

Båtförare fick sjukdomsattack i Kristinestad

UPPDATERAD Räddningsverket ryckte ut strax innan klockan 11 på tisdag förmiddag när en båtförare fick en sjukdomsattack utanför strandlinjen i Sideby.

Nyhetsbild

Sporting nära en poäng mot serieledarna

FOTBOLL. Sporting Kristina var sex minuter från att ta en poäng borta mot ett förstärkt SJK-Akatemia.