Vissa husbyggare väljer den smidiga vägen, som är "bäst för hälsan" – de beställer ett nyckelfärdigt hus. Andra vill göra allt själva – de bygger sitt hus med virke ur egen skog och tillverkar spiskåpor, köksbord och lampskärmar själv. Båda typerna av husbyggare finns representerade i Sydins bilaga Hus & hem 2017.

Du kan också läsa om husägare som renoverar med varsam hand för att bevara tidsandan i sina hundraåriga objekt, må det sen vara skeppsredare Thurings gamla villa eller pappas morföräldrars Amerikainspirerade hus.

De kallas skämtsamt för pensionärskuvöser, dessa inglasade verandor och lusthus som blivit så populära, men faktum är att de förlänger sommaren och ger ett extra vardagsrum. Vi har träffat ett par som är nöjda med sitt växthus.

Och så har vi träffat en som vet allt om gamla Högforsspisar. Han samlar på dem och har åtminstone 30 stycken i sin samling.

Detta och mycket annat intressant kan du läsa om i den 20-sidiga bilagan som följer med torsdagens tidning (21.9). Hus och hem-bilagan finns som gratis e-tidning och den kan du läsa redan nu via någon av länkarna nedan:

Läs bilagan Hus & hem här (pc)

Läs bilagan Hus & hem här (telefon, surfplatta)

Sydin som e-tidning är alltid gratis för prenumeranter. Men Hus & hem-bilagan är öppen för alla. Det som krävs är att du loggar in. Om du inte har en inloggning kan du enkelt skapa en på startsidan (logga in uppe till höger) och det är gratis.

Om du vill läsa e-tidningen via surfplatta eller mobiltelefon laddar du ner appen eSydin (gratis) från Apples App Store eller Google Play Store. Appen fungerar i operativsystemen iOS och Android.

Har du frågor kontakta: support@hssmedia.fi

E-tidningen är en identisk kopia av papperstidningen, med exakt samma innehåll, från första till sista sidan, inklusive annonser. Det är ett behändigt sätt att läsa lokala nyheter, inte minst för den som bor utomlands.