Det är nu på remissrunda, regeringens förslag om förändrad beskattning av vindkraft. Och kommuner med vindkraft på sitt område håller tummarna för att förslaget blir av. Det kan nämligen trefaldiga fastighetsskatteinkomsterna från vindkraftverken.

I dag betalar operatörerna fastighetsskatt enligt kommunens allmänna fastighetsskattesats per vindkraftverk. Den allmänna fastighetsskatten är för närvarande 0,93 procent i Kristinestad.

Nu vill regeringen utreda om en vindkraftspark ska betraktas som ett enda kraftverk, och beskattas enlig­t fastighetsskattesatsen för kraftverk.

Och den skattesatsen är betydligt högr­e, i Kristinestad 3,10 procent, vilket är maximalt man kan ta ut.

I Ömossa installerar EPV Vindkraft 34 turbiner på 3,45 megawatt. Om man utgår från Vindkraftsföreningens beräkningar skulle EPV under 20-25 års tid betala sammanlagt omkring 4,5 - 5 miljoner i fastighetsskatt, men med den högre skattesatsen 3,1 skulle den sammanlagda summan stiga till 14-15 miljoner euro. Dessutom finns ett förslag om att kommunen ska få höja den maximala skattesatsen för kraftverk till 3,5 procent vilket ytterligare höjer den slutliga summan.

Det handlar i det här skedet endast om antaganden och grova beräkningar, eftersom lagförslaget inte är godkänt och beskattningsvärdet på de nya vindkraftverken inte ännu är fastställt.

Kristinestads ekonomichef Rikard Haldin misstänker dock att den eventuella skatteändringen inte tillfaller kommunen till fullo.

– Det kommer säker att ske någon form av systemförändring som gör att kommunen inte får det maximala beloppet. I så fall skulle situationen mellan kommuner i landet bli olik, beroende på om kommunen har vindkraft eller inte. Sannolikt kommer staten att ta hand om en del, funderar Haldin.

Läs mera i lördagens SÖ (9.9)