När något oväntat händer är det a och o att den stora allmänheten så fort som möjligt får veta vad som hänt. Viktiga frågor är vad, var, hur, när och varför. De som finns i närheten bör naturligtvis också få veta om det är anledning att hålla sig inomhus.

Det har många gånger påpekats att också knapp information är bra. Viktigast är att den är korrekt och att källan är pålitlig. Vartefter situationen klarnar kan mera detaljerad information ges. Det har lyfts fram tidigare och bör också upprepas nu då knivattacken i Åbo analyseras.

Informationsgången är i dag snabb och når via sociala medier hastigt många. Ofta har de som sprider uppgifterna kanske bara råkat passera och dragit sina egna slutsatser. Då finns också stor risk för att direkta felaktigheter, som kan vara svåra att korrigera eller dementera, förs vidare.

Efter knivattacken i Åbo valde polisen att i första hand kommunicera via mikrobloggen Twitter. Informationen gavs på svenska, finska och engelska. Den här kanalen ansågs vara snabbast och effektivast och det visade sig också att uppgifterna som lades ut där spred sig blixtsnabbt. Till det bidrog i hög grad medierna, som den vägen följde med rapporterna och via sina olika kanaler informerade allmänheten.

För myndigheterna finns det därför anledning att noga studera erfarenheterna av det här fallet. För framtiden är det viktigt att det finns färdiga och detaljerade planer på hur man vid behov snabbt får fram korrekt information till allmänheten.

Vid kris är det mycket att hålla reda på och organisera. Myndigheter hinner då inte i första hand tänka när, hur och vilka vägar informationen ska gå ut. Det ska ske enligt färdiga koncept, som är de samma för alla och anpassade efter vad som skett. De myndighetsmeddelanden som sänds via radion är vanligen mycket knapphändiga. Också då det gäller övrig information från myndigheter förekommer stora variationer.

Ett aktivt grepp, där den första och snabba informationen kommer från myndigheterna, är nödvändigt.

Det kan säkert bidra till att minska på rykten, i stil med dem som nu ofta florerar. Saknas fakta skapas tyvärr ofta berättelser och de sprids snabbt vidare.