Terrorn skakade om oss den 18 augusti då två personer dog och åtta skadades vid en knivattack i Åbo. Skildringen av terrordåden i spanska Barcelona och Cambrils hade just inletts i medierna då nästa rapport om en attack kom på fredagseftermiddagen. Den här gången gällde det hemmaplan och en man som knivhögg flera personer i centrala Åbo.

De döda är båda kvinnor. De två män som skadades i samband med attacken hade försökt hjälpa offren. Polisen misstänker att gärningsmannen valde att attackera kvinnor och det verkar som om de var slumpmässigt utvalda. Det yngsta offret är 15 år och den äldsta 67 år. Polisen begär att alla de fem marockanska män som anhållits ska häktas. Huvudmisstänkt är en 18-åring som i fjol kom till Finland och här genomgått en asylprocess. Dessutom har ytterligare en person efterlysts internationellt.

Attacken i Åbo har väckt uppmärksamhet både internationellt och i sociala medier. Många på hemmaplan som fördömt det skedda har påpekat att det handlar om ett enskilt dåd och att hela folkgrupper inte får stämplas. Våld mot oskyldiga civila ses som brott mot både religioners grundläggande principer och allmänna mänskliga värden.

Det återstår att se vilka återverkningar det som hänt kommer att ha på debatten om invandring och inställningen till flyktingar i Finland. Tyvärr är risken stor för att attityderna hårdnar och fräna inlägg förekommer.

Jag är en medmänniska som inte vänder bort huvudet. Jag gjorde det som jag hoppas att många fler kunde: Att finnas där för folk som behöver hjälp, sade Hassan Zubier, en av de män som skadades då han försökte hjälpa offren, i en Yle-intervju.

Den inställningen kan hjälpa då det gäller att försöka förstå det som skett. Det finns många som mår dåligt och samhällets skyddsnät är inte alla gånger tillräckligt för att nå dem innan en tragedi inträffar.

Rädsla är en naturlig reaktion efter en händelse som attacken i Åbo. Därför är det viktigt att det finns möjligheter att sakligt diskutera och bearbeta det skedda och att man inte försöker sopa de obehagliga känslorna under mattan.