Maarit Söderlund valdes i våras till ny bildningsdirektör i Kristinestad. Hon tillträdde tjänsten den första augusti. Hon leder både på finska och svenska skolsektorn. För henne är tvåspråkigheten viktig.

– Tvåspråkigheten är både en utmaning och en rikedom. Jag tycker vi borde utnyttja den bättre än vi gör också inom skolan.

Maarit Söderlund är pedagogie magister, utexaminerad från Åbo universitet. Hon började sin bana som klasslärare på lågstadiet i Bötom för 18 år sedan. Efter det jobbade hon i tio år som lärare på högstadiet och lågstadiet i Kaskö, två år på lågstadiet i Storå och tre år på Kantakaupungin koulu i Kristinestad.

Söderlund är tjänstledig från jobbet som rektor för Kristinestads medborgarinstitut. I hennes ställe valdes Anette Norrgrann, som är tillförordnad MI-rektor fram till februari 2018.

Medborgarinstitutet hör numera till serviceområdet för välfärd, dit även vård- och omsorgen hör tillsammans med kultur, idrott och ungdom. Norrgrann tar endast över rektorskapet för MI och ärvde inte själva chefskapet för bildnings- och fritidscentralen.

Läs mera i torsdagens SÖ (3.8)