– Målsättningen är att vi ska ha det första vindkraftverket i elproduktion senast i slutet av augusti. De ansluts till elnätet i den takt de färdigställs, förklarar byggarbetsplatschef Harri Rantakivi vid EPV Vindkraft.

Nu ser man redan tre kompletta vindkraftverk resa sig på det stora projektområdet öster om riksåttan. Två vindkraftverk är färdigt monterade söder om Ömossa och ett i närheten av Uttermossa by. I dessa dagar kommer man att se ett fjärde, och snart ett femte, för nu går det undan på byggarbetsplatsen, där kraftverk monteras nästan på löpande band.

I slutet av året ska samtliga 34 vindkraftverk stå klara. När vindkraftsparken står klar kan den tituleras Finlands största – åtminstone i detta skede. Turbinerna hör också till de större, med en nominell effekt på 3,45 megawatt per styck.

EPV Vindkraft räknar med en årlig elproduktion på över 400 000 megawattimmar. Och i augusti ska alltså vindproducerad el matas ut i nätet, via den nya kraftledning som byggts från Ömossa till Lappfjärd.

Läs mera i torsdagens SÖ (27.7)