Begravningen av jantelagen var en del av programmet på Kristinadagen, Kristinestads namnsdag. Gravplatsen är precis intill Gula Paviljongen i Badhusparken.

Syftet är att begrava all avundsjuka och missunnsamhet som jantelagen representerar, som får oss att tro att vi inte är något och inte kan något.

I stället uppmanas alla ta till sig anti-jantelagen, som bland annat talar om att vi är värdefulla, enastående individer som kan mycket och duger till mycket.

– Det ska vi bära med oss hela livet, sade Per-Elof Boström, initiativtagare till jordfästningen och till hela idén med att fira stadens namnsdag

Han hoppas också att stenens symbolik kan fångas upp av skolor och daghem i deras antimobbningsarbete.

– Pedagogerna ska kunna komma hit med eleverna och berätta om jantelagen och anti-jantelagen. Vi måste få in det i vår kultur. Det kan vi lyckas med om vi får in det i den pedagogiska processen, säger Boström.

En motsvarande ceremoni med jordfästning av jantelagen finns även i norska Sokndal, som liksom Kristinestad också är en Cittaslowstad.

Till traditionen hör att man ska trampa på jantelagen ofta för att den inte ska ha en möjlighet att sticka upp igen och skapa olust och illvilja i samhället.

Kristinestads namnsdag firades i år för första gången. Firandet inleddes med en föreläsning av professor Erik Villstrand om drottning Kristina, som gav staden dess namn.

I programmet ingår även surströmmingsbord på Strandpromenaden.

Läs mera i tisdagens SÖ (25.7)