Allt fler seniorer i Finland vårdas i hemmen och de är ocks­å sjukare och i behov av mera omsorg än tidigare. Det beror inte bara på det att de stora årsklasserna nu är i den åldern att krämpor börjar uppstå och hjälp i olika former behövs.

Den största orsaken är den vackra tanken att seniorer ska skötas i hemmen, så länge det bara är möjligt. När modellen in­fördes räknade myndigheterna krasst ut att om fler sköts i hemmen så kan också antalet bäddplatser på vårdinrättningarna minskas.

Det ledde till att många som nu är i dåligt skick måste bo hemma. Tidigare hade de fått en vårdplats, men det har försvårats. Nu finns det färre platser på ålderdomshem. Verksamheten på bäddavdelningarna ändrades samtidigt, åtminstone på pappret, och meningen är att de ska koncentrera sig på rehabilitering.

Behovet av vård i hemmet ökar snabbt och det gör också andelen seniorer som är äldre än 75 år. Enligt uppgifter från Institutet för hälsa och välfärd, THL, hade hemvården i fjol en fjärde­del fler äldre klienter än 2006 och den här gruppen är också mera vårdkrävande.

Lägg därtill att patienter snabbare skrivs ut från sjukhusen, då man räknar med att hemvården ska finnas som stöd. Ekvationen är svår och den blir inte lättare av resursbrist. Uppgifterna ökade, men det gjorde inte resurserna. Det märks också på så sätt att det både är svårt att få tjänster besatta och att hitta vikarier.

Det som ofta glöms bort är att alla människor inte är stöpta i samma form och önskemålen om boendeformer varierar också. Många vill vara kvar i eget hem så länge som möjligt, och med tekniska hjälpmedel kan det här underlättas. Andra kanske känner sig både osäkra och ensamma och skulle föredra någon form av serviceboende, där det både finns någon man kan vända sig till och andra som man kan umgås med.

Det är en nisch som många service­producenter satsat på. Geno­m att erbjuda olika slag av kompletterande service kan en del dessutom ta rejält betalt för sina tjänster. Det betyder också att det finns flera boendeformer, som mor och far i stugan inte kan tänka sig då de med sina låga pensioner inte har råd. Många har inte ekonomisk frihet att välja.