Sommaren är här med allt vad den innebär. Juli har blivit någonting av en högtidsmånad i Sydösterbotten, då duggar aktiviteterna tätt. Marknader, loppisar, konserter, konferenser, utställningar... ja, listan kunde göras lång. Evenemangen avlöser varandra och sysslolös torde ingen vara tvungen att gå.

För Närpes del drar den absolut största händelsen i gång i morgon. Vi pratar förstås om Tomatkarnevalen.

Det har blivit dags för karneval nummer 36 i ordningen. Året var 1982 då den första karnevalen ordnades. Den gick av stapeln i Pjelax, på ”Grånne”, och lockade omkring 700 besökare. De senaste åren har evenemanget lockat omkring 20 000 besökare.

Visst är det fascinerande att se hur evenemanget utvecklats och växt under årens lopp. Ryktet om karnevalen har spridit sig allt längre bort, land och rike runt. Hit lockas besökare år efter år och Tomatkarnevalen har, liksom det röda guld som ju gett upphov till själva tillställningen, blivit ett känt varumärke för Närpes.

Tomatkarnevalen har utvecklats till ett självklart inslag i den sydösterbottniska sommaren. Tillställningen utgör numera en välfungerande och viktig plattform där man kan marknadsföra växthusnäringen och de många andra företag och föreningar som finns i trakten.

Karnevalen har blivit viktig också för turismen, förstås även för ortsborna själva och de många utflyttade som år efter år återvänder till hemtrakterna just under det här veckoslutet. Det är då som man vallfärdar ut i minglet för att känna av den gemenskap som bara går att uppleva på karnevalen.

”Nygammalt” för i år är att Tomatkarnevalen och allt vad den medför flyttar in till centrum efter att den i fjol ordnades kring Nybrovägen. Det här är positivt för de företag som finns i centrum då de nu återigen får stå i händelsens mitt.

Nu om inte förr gäller det alltså att suga i sig av karnevalsstämningen och sommaren överlag, att lagra den där alldeles speciella känslan. För det är ju faktiskt på sommaren som Sydösterbotten blommar upp – och då inte bara bokstavligt talat.

Det är på sommaren som den sydösterbottniska gemenskapen spirar som allra mest.