Och arbetskraftsinvandringen i bygden ser ut att fortsätta. Det är bland annat inom växthusbranschen arbetskraft utifrån behövs.

Trädgårds- och pälsdjursbranschen har fri rätt att rekrytera arbetskraft från utlandet.

Ett pilotprojekt för stöd och information åt arbetsinvandrare planeras inom K5-området, det vill säga i Kristinestad, Kaskö, Närpes, Korsnäs och Malax. Närpes stad skulle bli projektägare i det tvååriga pilotprojektet under förutsättning att finansiering kan beviljas enligt Leaderprogrammet.

Med anledning av det projekt som planeras har representanter för Närpes stads ledning och för Närpes Bostäder tillsammans med K5:s integrationskoordinator besökt ett antal större växthusföretag.

Syftet har varit att få en bild av dagens situation och hur arbetsgivarna ser på framtiden med utbyggnadsplaner, nyrekryteringar och andra aktuella saker. Företagarna har bekräftat att de kommer att vidareutveckla och bygga nya anläggningar.

Man har sålunda kunnat konstatera att det behövs mera arbetskraft under de kommande åren. Samtidigt har man kunnat konstatera att behovet av stöd och hjälp till de nya invånarna ökar vartefter grupperna invandrare växer. Arbetsinvandrare av olika nationaliteter behöver hjälp med information om samhället, språkkurser och hur man sköter sin bostad.

Helt riktigt skulle arbetsgivare inom trädgårds- och pälsdjursbranschen höra till projektets många samarbetspartners.

I vår region, liksom i Österbotten i övrigt, har utlänningarnas andel av befolkningen växt kontinuerligt. Invandringen har i hög grad bidragit till att befolkningen hållits på en någorlunda stabil nivå. Till det bidrar också att kommunerna har tagit emot flyktingar.

I dag arbetar hundratals utlänningar inom växthusbranschen i nejden.

Branschen är således beroende av utländsk arbetskraft. Därför gäller det att ta väl hand om dem som kommer. Ett fall av misstänkt diskriminering av utländska arbetstagare är ett för mycket.