Mat ska inte längre bara vara något som snabbt stillar den värsta hungern. Allt fler vill att måltiderna också ska vara positiva upplevelser. Anrättningarna ska vara smakliga och för många av oss är valet av råvaror av betydelse.Säsongsanpassat och närproducerat är två viktiga argument då måltider diskuteras. Sådana val är också ekologiskt vettigare. Marthorna hör till dem som länge lyft fram det här i sin upplysningsverksamhet.

Tack för maten-projektet, som inleddes på hösten, är ett exempel. Målgrupper är både hemmen och daghem och eftisar. Genom att satsa på barnen och via dem på hela familjen vill man med kampanjen väcka intresse för den dagliga kosten.

Måltiden kan ibland förgyllas med enkla medel. Det kan till exempel handla om att satsa på säsongens råvaror och använda mera grönsaker och rotsaker. Grönsakerna är ofta mer kända och används också oftare än många rotsaker. Kampanjen lyfter därför också fram rotsakerna, som ett inhemskt, närproducerat och ekologiskt odlat alternativ.

Det är viktigt att ta upp hur alla våra livsmedel produceras. Medvetenheten ska inte bara handla om grönsaker och rotsaker utan om hela matkedjan. Vi ska må bra av det vi äter men det är också viktigt att tänka på miljön och hur maten framställs. Hälften av den mat som nu produceras försvinner under olika skeden i matkedjan. Matproduktionen är global, transportsträckorna ofta långa och kolavtrycken i förhållande till det. Då det gäller klimatpåverkan är matproduktionen på tredje plats, efter boende och trafik, påpekar marthorna.

Därför är det viktigt att vi bryr oss om det vi äter och gör etiska och välavvägda val. Genom att göra medvetna val kan konsumenterna också understöda lokala producenter.

Användningen av närproducerat har ibland försvårats av olika bestämmelser. Den 1 juni träder en ny förordning om livsmedelshygien i kraft. De nya bestämmelserna tillåter till exempel restauranger och kaféer att använda närproducerad obehandlad mjölk för att baka bullar eller pajer och framställa andra uppvärmda maträtter.Det är ett steg i rätt riktning om man genom attförenkla bestämmelser kan underlätta tillgången till närproducerad mat. Då onödigt pedanteri skalas bort och överflödig pappersexercis avskaffas kan producenterna satsa mera tid på det de framställer. En förstklassig produkt är ett bra visitkort. Då kvaliteten är god är det också lättare för konsumenten att välja det alternativet.