Tisdagens stadsfullmäktigemöte i Kaskö gav en god bild av det prekära läge staden är i. Dels kom tre stora byggprojekt upp till behandling – projekt som om de förverkligas kommer att innebära miljoninvesteringar för staden. Dels gick man igenom ett historiskt dåligt bokslut.

Kaskö är i en situation där man nu är mer eller mindre tvungna att göra flera betydande investeringar. Det mest akuta behovet gäller ett nytt daghem. Att ha kvar barnen i tekniska centralen med såväl oändamålsenliga lokaler som dålig inomhusluft börjar vara ohållbart.

Men också Kaskös äldsta invånare behöver satsningar. Det har länge talats om den skriande bristen på vårdplatser i staden. Lägg en åldrande befolkning till det och krisen är klar. Därför finns nu planer på att bygga ut serviceboendet Mariehemmet och bygga ett nytt radhus med lägenheter anpassade för äldre.

Den stora frågan är var man ska hitta pengarna till allt det här. 2016 var som sagt ett historiskt dåligt år för Kaskö. Stadens bokslut visar ett underskott på 1,1 miljoner euro och ekonomin går på knäna. Diskussionen i fullmäktige var minst sagt dyster och nästan uppgiven. Speciellt mycket hopp fanns inte att höra.

Den utmaning som ledningen står inför är att man måste bli av med ett miljonunderskott, få ekonomin i balans och dessutom satsa miljoner samtidigt. Allt detta samtidigt som man helst också ska producera någon sorts service åt sina invånare.

Ekvationen känns minst sagt svår, kanske omöjlig.

Dessutom finns ett behov av satsningar på stadens infrastruktur. Bland annat gatorna är på sina håll i uselt skick.

Det är mot bakgrund av det här man måste se den fullmäktigemotion som lämnades in tidigare i vår och som antagligen kommer upp till behandling närmare hösten. Den motion som efterlyser en fusionsutredning med Närpes. Med tanke på styrkeförhållandena i nya fullmäktige kommer utredningen också att bli av förutsatt att ingen av undertecknarna hoppar av.

Vad resultatet av utredningen blir är sedan en annan fråga.

Det är svårt att se var en liten organisation som Kaskös ska hitta miljoner att spara utan kännbara försämringar av servicen. En möjlighet är förstås att man – medvetet eller omedvetet – gör de investeringar som nu är nödvändiga, löper linan ut tills stadens kassa är helt tom och sedan får den nya kommunen man då antagligen blir en del av betala tillbaka lånen.

Man kan förstås med facit i hand också ifrågasätta en del av de beslut som lett fram till nuvarande situation. Gjordes tillräckliga undersökningar av den gamla skolfastigheten innan daghemmet flyttades dit? Borde man redan i ett tidigare skede ha gått in för baracker i stället för at flytta dagisbarnen till tekniska centralen? Varför sattes inte fastigheter och gator i bättre skick under de år då det gick bra för Kaskö och staden hade pengar?

Det är alltid lätt att vara efterklok men det är också viktigt att lära av de misstag som gjorts. I praktiken spelar det ändå inte längre någon roll. Kaskö är i den situation man är och stadens ledning måste hitta ett sätt att lösa situationen. Invånarna – från de yngsta till de äldsta – förtjänar en fungerande service och om Kaskö stad inte klarar av att tillhandahålla det är det svårt att se andra alternativ än att be grannen om hjälp.