I slutet av fjolåret beslöt stadsfullmäktige i Kaskö att man minskar storleken på stadens nämnder. Tekniska nämnden, grundtrygghetsnämnden och bildningsnämnden skulle enligt beslutet minskas från sju till fem ledamöter och förändringen skulle träda i kraft när nya fullmäktige inleder sin mandatperiod nu i juni.

Samlingspartiet röstade då mot förslaget men övriga partier stödde det.

Nu har stadsstyrelsen tagit upp frågan på nytt och förslaget som fullmäktige ska ta ställning till nästa vecka är att nämnderna trots allt även i fortsättningen ska ha sju medlemmar. Initiativet kommer från de politiska partierna som diskuterar hur de olika posterna ska fördelas efter kommunalvalet.

Valresultatet innebär i praktiken att med fem nämndplatser skulle tre tillfalla valförbundet mellan SFP och Vänstern medan övriga två platser går till SDP. Inga andra partier skulle få plats i nämnderna och därmed heller inte ha någon insyn i det arbetet.

När det gäller stadsstyrelsen har partierna kommit överens om att SFP och Vänstern delar på tre platser, SDP får två och Samlingspartiet och Sannfinländarna en var. SFP fortsätter att ha hand om ordförandeposten i styrelsen medan ordföranden i fullmäktige även under nästa period kommer från SDP.