Totalt 14 Kasköpolitiker har undertecknat motion som uppmanar Kaskö stad att så snabbt som möjligt utreda en samgång med Närpes. Det är Svenska folkpartiets, Vänsterförbundets och Samlingspartiets fullmäktigeledamöter samt ersättare som undertecknat den, samt även sannfinländska fullmäktigeledamoten Marko Nordback. 

De tre partierna har åtta av stadsfullmäktiges 17 platser, men när även Nordback är med har motionen en majoritet bakom sig. I praktiken lär det ändå bli nästa fullmäktige som får ta ställning till motionen. Den lämnades in mindre än två veckor för kommunalvalet. 

Tidpunkten borde också innebära att en eventuell kommunsammanslagning med Närpes blir den stora valfrågan i Kaskö. 

Det har under en längre tid funnits tecken på att delar av det politiska fältet i Kaskö börjat känna sig moget för att utreda en samgång med Närpes. Det här är ändå första gången man tar steget ut och öppet talar för att utreda en kommunsammanslagning. I bakgrunden finns Kaskö stads ytterst dåliga ekonom. Två år i rad har Kaskö haft ett minus i miljonklassen och 2016 var det sämsta genom historien för staden. 

För att ytterligare ge situationen dramatik gick strömmen i Kaskö stadshus i samma stund som Sonja Lapveteläinen (SFP) började läsa upp motionen och fullmäktigesalen mörklades.