Planerna på motionen har funnits en tid, som VBL skrev för en månad sedan. Bakom den står Samlingspartiet, Svenska Folkpartiet och Vänsterförbundet. De har tillsammans åtta av sjutton ledamöter i stadsfullmäktige.

Den främsta motiveringen till motionen är Kaskös dåliga ekonomi. Fjolårets bokslut visar en förlust på närmare 1,1 miljoner euro.

I Vasabladets valtest håller omkring 67 procent av väljarna helt eller delvis med påståendet att "om en kommunfusion krävs bör Kaskö gå samman med Närpes och Kristinestad. 101 personer hade fram till i fredags svarat på frågan.

Antalet kandidater från Kaskö som medverkar i valtestet är bara elva, och av dem tio från SFP. Av dem är en helt av samma åsikt och nio delvis av samma åsikt. Bland de senare har flera svarat att de i första hand kan tänka sig en samgång med Närpes.

Närpes stadsstyrelseordförande Olav Sjögård (SFP) har sagt (VBL 1.3) att han ser positivt på en invit från Kaskö, men att initiativet ska komma därifrån. Närpes agerar inte aktivt på något sätt i frågan.