Fram till och med torsdag eftermiddag har polisen varit synnerligen återhållsam med uppgifter kring händelsen i Tjöck på söndag kväll. Det enda man vet är att skott avlossades och att en person skottskadades. Utöver det har polisen i praktiken faktiskt inte släppt en endast detalj kring vad som verkligen hände till allmänheten. Men polisen har låtit förstå att fallet är ovanligt invecklat.

På torsdag eftermiddag var kriminalkommissarie Eero Välimäki, förundersökningsledare i ärendet, fortfarande försiktig.

- Mannen är misstänkt för försök till mord och begärs nu häktad skäligen misstänkt för det, säger han.

Motivet är fortfarande oklart för polisen, precis som många andra detaljer fortfarande saknas. Den nu misstänkte greps på måndag, det vill säga dagen efter händelsen i Tjöck. Mannen är i detta nu inte misstänkt för några andra brott än försök till mord, men enligt Välimäki kan också det ändra under utredningens gång.

- Vi har väldigt många bollar i luften just nu och vi har redan hittills tvingats använda många trick i utredningen för att komma underfund med vad allt det här egentligen handlar om, säger Välimäki och låter förstå att fallet handlar om mer än om bara en enkel skottlossning.

Det finns också en annan misstänkt, men den personen är fortfarande på fri fot.

- Och det kan finnas ännu fler misstänkta. I det här skedet vet vi inte.

Den misstänkte som nu har häktats är född 1994 och bosatt i Kristinestad. Han häktas nu alltså skäligen misstänkt” för mordförsök. Det är den lägsta tröskeln för att begära en person häktad, och innebär rent konkret att det inte finns sannolika skäl för att personen är skyldig. Vanligtvis häktar man personer skäligen misstänkta för att få mera tid att utreda ärendet utan att den misstänkte har möjlighet att försvåra utredningen.