Närpes högstadieskola har sett sina bästa dagar och det är meningen att fastigheten ska åtgärdas inom de kommande åren.

Renovering har kanske setts som det mer troliga alternativet men bland annat skolans direktion har fört fram att ett nybygge kunde vara ett bättre alternativ.

16 kommunalvalskandidater i Närpes anser i HSS Medias valtest att det bästa vore om man rev högstadiet och byggde ett nytt. 15 är av annan åsikt. Det är med andra ord jämnt.

Tio inte har tagit ställning. 41 av totalt 54 kandidater i Närpes har fyllt i valtestet. Flera kandidater har också kommenterat frågan.

– Svårt att fatta beslut innan ordentlig utredning gjorts, men nybyggnation brukar löna sig i längden, skriver Tanja Eklund (SFP).

– Närpes högstadieskola behöver och ska åtgärdas! Det avgörande för mig är inte om det är ett nybygge, utan att byggnaden blir en miljö där elever och personal mår bra, kan trivas, samt att byggnaden är pedagogiskt funktionell och kostnaden ekonomiskt försvarlig, säger Mikaela Björklund (SFP).

– Att bygga nytt mitt på backen och få en bättre skolgård är att föredra. Kanske kunde man bygga ihop högstadiet och gymnasiet och få synergieffekter, säger Peter Lassus (KD).

Det blir också nästa fullmäktige som får ta ställning till vad man ska göra med högstadiefastigheten.

Planer ska göras upp för de olika alternativen och kostnadsberäkningar tas fram men enligt tekniska direktören Edd Grahn har arbetet inte framskridit de senaste månaderna eftersom man prioriterat hvc-området.

– Vi ska försöka få några alternativ åt de förtroendevalda så de får börja fundera vad vi ska göra.

Senare i vår räknar Grahn med att man ska ta itu med högstadieplanerna igen.

Här hittar du valtestet