Yrkeshögskolan Novia erbjuder utbildningar inom examensinriktade dagstudier på svenska och engelska, samt högre yrkeshögskoleutbildning på både svenska och engelska. Utöver dessa erbjuds årligen YH-examina som flerformsstudier på svenska och engelska. Yrkeshögskolan Novia verkar på fyra orter: Jakobstad, Vasa, Åbo samt Raseborg och har ca 4000 examensstuderande. Fem ungdomar som studerar på olika orter berättar om sina studier.

Josefin gillar den kreativa miljön

 

- Här finns så otroligt många kreativa personer. Det ordnas utställningar och evenemang hela tiden. Det är inspirerande! Josefin Saarenpää är entusiastisk över studiemiljön i Campus Allegro i Jakobstad. Ett helt kvarter i centrum med olika utbildningar och företag i en vacker miljö har en positiv påverkan. Studierna i formgivning, grafisk design får skjuts av miljön och människorna. - Det finns en massa människor som jobbar eller studerar här som kan ge råd eller hjälp vid behov, säger 23-åringen.

Josefin är hemma från Jakobstad och innan hon inledde de nuvarande studierna gick hon utbildningen till kulturmontör och fick ett intresse för det grafiska. En del av slutarbetet i den tidigare utbildningen var att designa en bok så fortsättningen var rätt given. Ett tag velade hon mellan två utbildningar men valde grafisk design.

- Jag valde rätt. Det är en jättebra utbildning där man får jobba med riktiga projekt. Till exempel gjorde vi hela den grafiska profilen och designen för musikalen ”Natten är ännu ung”.

Josefin Saarenpää är inne på sitt fjärde och sista år och håller på med sitt slutarbete som går ut på att bland annat designa affischer och flyers för det nya projektet ”Ny Musikteater” som ordnar en showcase-festival i maj. Trots att hon trivs i Jakobstad är målet att på sikt söka sig till Helsingfors, södra Sverige eller Danmark.

- Jakobstad är en charmig och kreativ stad. Det ordnas ofta evenemang både på ex. campuset och på After Eight, så för den kulturintresserade finns nog att göra. Det har varit en trygghet att studera på hemorten, samtidigt som praktikperioderna är en bra möjlighet att resa iväg och uppleva nya miljöer. Jag redo att prova på något nytt och nya sätt att jobba.

Vilket är drömjobbet i framtiden? - Ett stort projekt. Till exempel att få branda en festival eller ett större kulturellt evenemang.

Läs mer om Novias utbildningar i Jakobstad

Studierna förde Terese till Afrika

 

För 24-åriga Oravaisbon Terese Backlund är det just nu spännande tider. Hon har just anlänt till Mwanza i Tanzania där hon kommer att tillbringa tre månaders praktik hos organisationen Mwembe för att jobba med utsatta familjer i Mwanza och stödja barn till skolgång. - Vi ska försöka få dem att gå i skola, säger Terese som studerar till socionom på Novias campus Vasa Seriegatan. I januari 2017 flyttar utbildningarna inom social- och hälsoområdet till det nya campuset på Brändö i Vasa.

Trots att hon inte är äldre än 24 år är hon rutinerad när det gäller att hjälpa utsatta barn, både här hemma och utomlands. Hon har tidigare jobbat såväl i Indien som i Kenya i motsvarande jobb, liksom här hemma med ensamkommande flyktingbarn i Oravais och Jakobstad. – Jag har alltid varit intresserad av att jobba med barn och med barn från olika kulturer, säger Terese.

Terese insåg att hon ska jobba med att hjälpa utsatta barn, och tanken på socionomstudier i Vasa började växa. - Novia är jag riktigt nöjd med. Vasa är en lagom lugn stad för mig och så har jag ju nära hem till Oravais. Dessutom är det korta avstånd och enkelt att jobba på skolarbeten tillsammans med kurskamrater kvällstid.

Vad gör du på fritiden? – Går på gym, fast inte så mycket som jag borde, går på bio, caféer och restauranger. Det finns ett bra utbud här i Vasa, säger Terese. Men nu handlar det om tre månaders praktik i Tanzania. Efter det blir det sommarjobb och fortsatta studier. Examen blir det i december 2017 om allt går som planerat.

Läs mer om utbildningarna vid Vasa, Seriegatan

Andreas sadlade om

 

Det går bra att byta bransch och skaffa sig en ny utbildning om man kommer på andra tankar. Andreas Peltola, född i Larsmo och uppvuxen i Jakobstad, skulle bli kock. Det blev han också och han hann jobba som kock, men kom på andra tankar under militärtjänstgöringen och sökte jobb på Mirka, som tillverkar slipmaterial och -tillbehör. - Jag trivdes på Mirka och kom in på processkötarutbildning på läroavtal. Sen gick det av bara farten, säger han.

Efter den tvååriga läroavtalsutbildningen fick han blodad tand och ville vidare. Han kom in på Novia för att studera produktionsekonomi i Vasa. Studierna tar normalt fyra år men eftersom studieledigheten från Mirka varar i tre år får han snabba på takten och ta extra kurser för att hinna med.

Den blivande ingenjören som i dag är 23 år, tyckte det var tufft i början. - Det var kämpigt speciellt med matten i början. Jag var helt okej på matte i högstadiet men i min tidigare kockutbildning behövdes inga avancerade matematikkunskaper. Men efter ett tag blev det enklare i och med att jag fick ett helt annat intresse för ämnet än vad jag hade tidigare.

Enkelt uttryckt kan man säga att produktionsekonomi handlar om att kunna tillverka saker på ett effektivt sätt med så litet svinn som möjligt. Den biten intresserar Andreas som säger sig ha fått en större förståelse för helheten, till exempel när han jobbar på Mirka. - Jag förstår på ett annat sätt vad en produkt kostar och hur kostnader uppstår. Det är intressant, säger han.

Hur trivs du i Vasa? - Jag trivs bra! Jag är sällan hemma på veckosluten numera. Här finns ett bra utbud och allt är ändå nära. Det finns mycket att göra.

Vad gör du på fritiden? - Jag går på gym. Och så har vi skaffat en Tibetansk spaniel som kräver en hel del uppmärksamhet nu i början.

Hur ser ditt liv ut om 10 år? - Jag jobbar åtta till fyra, fem dagar i veckan på ett större företag. Jag sysslar kanske med försäljning, marknadsföring eller ledarskap. Och så bor jag i Larsmo.

Läs mer om utbildningarna vid Vasa, Wolffskavägen

Företaget växte fram under studietiden

 

För Esbosonen Kevin Kluszewski handlar rätt mycket i livet om en sak: Bubbelfotboll. En speciell och komisk sportgren där deltagarna iklär sig stora, runda, luftfyllda dräkter och försöker spela fotboll. Inspirationen till att introducera bubbelfotboll i Finland kom då Kevin år 2012 såg en video på Youtube. Då Kevin och hans studiekompisar sedermera bildade ett företag inom ramen för sina studier i företagsekonomi, kom denna video att påverka företagets verksamhet. Företaget står för utrustning och sakkunskap i grenen bubbelfotboll när föreningar runt om i landet vill ordna egna turneringar. Bubbelfotbollen är även populär hos bl.a. företag och under svensexor. - I somras ordnade vi en nationell tävling på olika orter samt bl.a. bubbelfotboll på tio olika svensexor under en vecka, säger Kevin. I år organiserar vi den finska uttagningen till VM 2016 dvs. Kuplaliiga.

Kevin Kluszewski studerar företagsekonomi på Novia i Åbo. Han är inne på sitt tredje år i studierna och siktar på att bli tradenom till julen. I studierna ingår att man startar ett företag. Företagen får hjälp av ”coacher” som man kan vända sig till för stöd. - En "coach" är alltså en person som stöder vårt företags utveckling genom handledning och att ställa frågor som vi kanske inte ens har tänkt på. De lär oss att se kritiskt på våra egna lösningar.

Hur gick tankarna då du skulle välja studier efter gymnasiet? - Under hela min gymnasietid så tänkte jag på att hur jag kan kombinera idrott med business. Efter några samtal med min studiehandledare så blev jag väldigt peppad att söka till Novias campus i Åbo. Jag hade sagt till min studiehandledare att jag gärna skulle studera i en skola där man lär sig saker praktiskt. Jag ville lära mig teoretiska saker genom att göra dem direkt. "Learning by doing".

Vad tycker du om Åbo? - I Åbo så är allt man behöver inom 20 minuters promenadavstånd. Cykel är ett snabbare alternativ än buss och det är kanske det bästa med staden. I Åbo kan du göra precis allt det som du kan göra i huvudstadsregionen men billigare. Kuppisparken är den perfekta platsen för att utöva nästan vilken idrottsgren som helst. På sommaren är hela området runt Aura å väldigt fint och åbåtarna är en sevärdhet i sig.

Vad gör du om 10 år? - För tillfället tror jag att jag kommer att ha åtminstone 2-3 olika arbetsplatser varav en är via något eget företag och de två andra vet jag inte alls. Jag har talat mycket med min flickvän om det här och hon är ganska långt på samma linje. Så min enda klara vision är att jag fortfarande är tillsammans med min flickvän.

Läs mer om Novias utbildningar i Åbo

Djur och lantbruk för Amanda i Raseborg

 

För Amanda Perälä är valet av bransch klart, lantbruk och djur är det hon vill jobba med. Åbobon som snart fyller 22 år är inne på sitt andra år av agrologstudier i Raseborg. Amanda är både djurskötare från Axxell och student från Kimitoöns gymnasium. - Jag var ganska säker på att jag ville studera till agrolog efteråt. Det talades varmt om agrologstudierna och så fick jag en bra bild av stället när vi var på studiebesök, berättar Amanda.

Agrologstudierna tar fyra år och där ingår även två längre praktikperioder. Amanda ska tillbringa sommaren i Portugal på en vingård som vid sidan av vinproduktionen också numera satsar på hästar och turism. - Eventuellt kan jag få tiden till godo som min andra praktikperiod, eller åtminstone delar av den. Men allra främst ser jag vistelsen i Portugal som en möjlighet att få resa.

Vad jobbar man med om man har en agrologutbildning? - Det finns en hel del olika jobb inom branschen: Man kan vara egenföretagare med gård, jobba med odling, försäljning, rådgivning eller undervisning.

Vad vill du själv göra? - Det vet jag ännu inte men jag antar att det klarnar under studietiden. Men jag skulle gärna jobba med lantbruk och produktionsdjur i framtiden.

Hur är det att studera i Raseborg och Ekenäs? - Det är en väldigt lugn stad där allt finns nära. Någon kanske tycker att det inte är den mest livliga och spännande staden men jag trivs perfekt. På skolan känner man varandra, det är lätt att hitta vänner och skapa nätverk. Gamla stan i Ekenäs är vacker och speciell. Vi har också Ramsholmen där man kan cykla, gå eller springa i vacker natur.

Kan du ge din syn på vilken betydelse, bredd och global tillväxtpotential Finland som nation ser i bioekonomi?? - Jag måste medge att jag inte egentligen är så insatt i ämnet. Det kommer att beaktas mera i den nya läroplanen som tas i bruk nästa höst. Jag har ändå fått lära mig att situationen vi är i för tillfället i Finland och i stora delar av världen gör att vi måste börja tänka på vår natur ännu mer som det gröna guld vi gjort förr. Genom att förädla råmaterial från våra skogar och åkrar till en högre grad och kombinera grönt kunnande från olika branscher kan vi kanske få fram nya produkter och tjänster. Det här kan ge Finland en bättre situation och mer synlighet på världsmarknaden.

Läs mer om Novias utbildningar i Raseborg