Problemet handlar inte bara om att människor i vissa delar av världen svälter medan det på andra håll finns så mycket mat att stora mängder slängs bort. Att producera mat som inte går åt är också en stor och helt onödig börda för miljön.

Inom EU går omkring 100 miljoner ton mat till spillo varje år, enligt olika undersökningar som gjorts. Det betyder att närmare 200 kilo mat per konsument slängs bort. I den finländska matkedjan är svinnet per person under 100 kilo eller sammanlagt nästan 400 miljoner kilo om året, visar bedömningar som gjorts vid Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi, MTT.

Positivt för Finland är att vi inte hör till värstingarna, men vi bör ändå försöka minska på slöseriet. Matsvinnet är sammanlagt 10–15 procent av den konsumerade maten. Det leder också till onödiga belastningar på miljön. En procent av de finländska utsläppen av växthusgas beräknas komma från ätlig mat som kastas.

Hushållen står för det största svinnet, då de olika delarna i matkedjan jämförs. Mest mat slängs i små- eller singelhushåll och av unga kvinnor i städer, framgår det av undersökningar.

Genom olika projekt har man dels försökt ta reda på orsakerna till matsvinn och dels försökt hitta metoder för att minska på det. Till dem som engagerat sig och försökt väcka debatt hör marthorna. De har bland annat samlat recept och ordnat kurser som inspiration för att minska matsvinnet.

Handelns andel är 65–75 miljoner kg per år och de två stora dagligvarukedjorna i Finland, S-gruppen och Kesko, har också tagit till olika åtgärder för att minska svinnet.

Ett sätt är att anpassa utbudet efter vad kunderna vill ha och nedsatt pris på produkter som närmar sig bäst-före-datumet är ett annat. Flera handlare samarbetar med olika mathjälpsorganisationer.

Vi kan alla göra en insats genom att se över och ändra på våra konsumtionsvanor. Det handlar om att inte köpa för mycket och äta av den mat som redan finns i skåpen, kyl och frysen så den inte behöver kastas.

En del matvaror, som frukter eller grönsaker som inte är helt perfekta, kan ännu väl användas i matlagningen. Då de tillretts märks inte ”skönhetsfläckarna.”