NyhetsbildZoom
Matsvinnet i Finland är nästan 400 miljoner kilo om året. Det påminns vi om nu under matsvinnsveckan.  Foto: Lotta Sjöblad

Utmaning att kunna minska matsvinnet

Lotta Sjöblad -
Matsvinn är ett globalt problem med stora samhälleliga effekter.

Problemet handlar inte bara om att människor i vissa delar av världen svälter medan det på andra håll finns så mycket mat att stora mängder slängs bort. Att producera mat som inte går åt är också en stor och helt onödig börda för miljön.

Inom EU går omkring 100 miljoner ton mat till spillo varje år, enligt olika undersökningar som gjorts. Det betyder att närmare 200 kilo mat per konsument slängs bort. I den finländska matkedjan är svinnet per person under 100 kilo eller sammanlagt nästan 400 miljoner kilo om året, visar bedömningar som gjorts vid Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi, MTT.

Positivt för Finland är att vi inte hör till värstingarna, men vi bör ändå försöka minska på slöseriet. Matsvinnet är sammanlagt 10–15 procent av den konsumerade maten. Det leder också till onödiga belastningar på miljön. En procent av de finländska utsläppen av växthusgas beräknas komma från ätlig mat som kastas.

Hushållen står för det största svinnet, då de olika delarna i matkedjan jämförs. Mest mat slängs i små- eller singelhushåll och av unga kvinnor i städer, framgår det av undersökningar.

Genom olika projekt har man dels försökt ta reda på orsakerna till matsvinn och dels försökt hitta metoder för att minska på det. Till dem som engagerat sig och försökt väcka debatt hör marthorna. De har bland annat samlat recept och ordnat kurser som inspiration för att minska matsvinnet.

Handelns andel är 65–75 miljoner kg per år och de två stora dagligvarukedjorna i Finland, S-gruppen och Kesko, har också tagit till olika åtgärder för att minska svinnet.

Ett sätt är att anpassa utbudet efter vad kunderna vill ha och nedsatt pris på produkter som närmar sig bäst-före-datumet är ett annat. Flera handlare samarbetar med olika mathjälpsorganisationer.

Vi kan alla göra en insats genom att se över och ändra på våra konsumtionsvanor. Det handlar om att inte köpa för mycket och äta av den mat som redan finns i skåpen, kyl och frysen så den inte behöver kastas.

En del matvaror, som frukter eller grönsaker som inte är helt perfekta, kan ännu väl användas i matlagningen. Då de tillretts märks inte ”skönhetsfläckarna.”

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan