Yrkesakademin i Österbotten tar den här terminen emot rekordmånga nya vuxenstuderande vid enheten i Närpes.

Bakom beslutet att börja studera i vuxen ålder kan ligga personliga livshändelser, som arbetslöshet eller arbetsskada. Många bestämmer sig för att studera också för att anpassa sig till de allt snabbare förändringarna i samhället och i arbetslivet. Fler utbildningar ger trygghet och valmöjligheter.

Andra väljer vuxenstudier för att de känner att de inte gav sitt allt under ungdomens studieår och söker nu revansch.

Det föränderliga samhället skapar ett behov för företagen att försäkra sig om en plats på marknaden, vilket de många gånger gör genom att bredda sin verksamhet.

Diversifieringen ställer naturligtvis högre krav på de anställda. Ett bredare kunnande behövs och arbetstagaren behöver fortbilda sig för att försäkra sig om att hon har tillräcklig kunskap för att behålla sitt jobb.

I Sydösterbotten finns i och med Yrkesakademins enhet i Närpes goda möjligheter att utveckla sin kompetens och sin yrkesskicklighet inom många olika branscher, eller till och med skola om sig som vuxen.

– Jag ser det som en säkerhet för framtiden ifall jag en dag skulle bli utan jobb. Den här kunskapen behövs överallt, även utanför arbetet, säger Marika Hampf-Lillås från Tjöck.

Hampf-Lillås är en av de nya merkonomstuderande som SÖ har intervjuat i en artikel om vuxenstudier i dagens tidning. Hon är i gott sällskap. Flera andra valde samma utbildning. Merkonomulinjen är en av de populäraste vid enheten i Närpres.

För regionens näringsliv är det viktigt att här finns möjligheter att utbilda sig och bygga på sin yrkesskicklighet. Yrkesakademin samarbetar kontinuerligt med näringslivet och har slutit samarbetsavtal med 27 företag i regionen.

Att de flesta studerande vid Yrkesakademin i Närpes kommer från Sydösterbotten, bekräftar att YA är en viktig institution för hela regionen. Den fyller sin plats.