NyhetsbildZoom
Maria Sund, Frida Lähdesmäki, Kenneth Söderholm och Fredrik Ahlström på YA:s merkonomlinje för vuxna är fyra av 265 vuxenstuderande vid enheten i Närpes.   Foto: Ann-Sofie Långvik

Studera som vuxen i hemtrakten

Ann-Sofie Långvik -
Många vill trygga sin framtid med flera utbildningar.

Yrkesakademin i Österbotten tar den här terminen emot rekordmånga nya vuxenstuderande vid enheten i Närpes.

Bakom beslutet att börja studera i vuxen ålder kan ligga personliga livshändelser, som arbetslöshet eller arbetsskada. Många bestämmer sig för att studera också för att anpassa sig till de allt snabbare förändringarna i samhället och i arbetslivet. Fler utbildningar ger trygghet och valmöjligheter.

Andra väljer vuxenstudier för att de känner att de inte gav sitt allt under ungdomens studieår och söker nu revansch.

Det föränderliga samhället skapar ett behov för företagen att försäkra sig om en plats på marknaden, vilket de många gånger gör genom att bredda sin verksamhet.

Diversifieringen ställer naturligtvis högre krav på de anställda. Ett bredare kunnande behövs och arbetstagaren behöver fortbilda sig för att försäkra sig om att hon har tillräcklig kunskap för att behålla sitt jobb.

I Sydösterbotten finns i och med Yrkesakademins enhet i Närpes goda möjligheter att utveckla sin kompetens och sin yrkesskicklighet inom många olika branscher, eller till och med skola om sig som vuxen.

– Jag ser det som en säkerhet för framtiden ifall jag en dag skulle bli utan jobb. Den här kunskapen behövs överallt, även utanför arbetet, säger Marika Hampf-Lillås från Tjöck.

Hampf-Lillås är en av de nya merkonomstuderande som SÖ har intervjuat i en artikel om vuxenstudier i dagens tidning. Hon är i gott sällskap. Flera andra valde samma utbildning. Merkonomulinjen är en av de populäraste vid enheten i Närpres.

För regionens näringsliv är det viktigt att här finns möjligheter att utbilda sig och bygga på sin yrkesskicklighet. Yrkesakademin samarbetar kontinuerligt med näringslivet och har slutit samarbetsavtal med 27 företag i regionen.

Att de flesta studerande vid Yrkesakademin i Närpes kommer från Sydösterbotten, bekräftar att YA är en viktig institution för hela regionen. Den fyller sin plats.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan