Christina och Mats Klockars smakar på tomatsoppa kryddad med syrsor. Christina är till en början aningen skeptisk men konstaterar snart att det är gott. Mats tycker att det smakar fisk. Magdalena Lindroos är en av försäljarna på marknaden och hon säljer bland annat malda örter. Majgret Lillsjö och Jonna Nykänen från Närpes har precis inhandlat kål på skördemarknaden. Surdegsknäcke är annat som man kan hitta i deras handelskassar.

Syrsor och örter intog Näsby

Malin Bylund -
På fredag eftermiddag drog Slättens mat och mystik i gång i Närpes centrum. Fler tog tillfället i akt att provsmaka syrsor.

Klockan 16 på fredag drog skördemarknaden i gång på torget i Näsby. Med det var årets upplaga av Slättens mat och mystik inledd.

Redan från start hade en hel del kommit till torget för att undersöka vad marknaden har att erbjuda.

Magdalena Lindroos från Replot är en av försäljarna på plats. På hennes bord finns bland annat te och kryddor gjorda av olika typer av örter.

Ingredienserna är exempelvis nässla och blad av björk och blåbär.

– Det är roligt att få berätta om örterna, att få folk att inse att man kan använda sig av sådant som finns i närmiljön.

– Man behöver inte beställa varor från andra sidan jorden, konstaterar hon.

Vid ett annat stånd står Mats och Christina Klockars från Vasa. De har precis smakat på tomatsoppa kryddad med någonting så ovanligt som hussyrsor.

– Det smakar fisk. Och lite tomatsoppa, förstås, konstaterar Mats.

– Jag var lite rädd för att smaka men det är gott, säger Christina.

I parken pågår aktiviteter för barn och program ordnas även i Mitt i stan-huset. Där blir det bland annat växthusrevy och filmvisning.

Under kvällens lopp äntrar bland annat skolmusikkåren och Flow Dance Company torgscenen.

Skördemarknaden pågår fram till klockan 23.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan