I ett pressmeddelande säger verksamhetsledaren på Finlands pälsdjursodlares förbund (FPF), Marja Tiura, att näringen vidtar konkreta åtgärder för att begränsa utvecklingen av blårävens storlek.

Förbundet stärker egenkontrollen och samarbetet med myndigheterna.

– Målet är att pälsnäringen även i fortsättningen ska höra till toppen av husdjursnäringen i fråga om djurens välfärd och välbefinnande, säger Tiura.

Till de konkreta åtgärderna hör en utökning av personalresurser för den egna kontrollen, eller rekrytering av fältpersonal och veterinärer och ett effektiverat myndighetssamarbete.

Reglerna för certifiering en stärks och förseelser eller regelbrott sanktioneras ännu strängare än tidigare. I Finland säljs endast certifierade rävar, vilket betyder att den gård som förlorat sitt certifikat också förlorar sin försäljningskanal, eller auktionsbolaget Saga Furs.

– Vi godkänner inte överstora eller sjuka djur. Djurens välbefinnande och en ansvarsfull uppfödning är grunden för allt, säger Tiura.

De fem gårdarna som i media rapporterades ha överviktiga rävar anmäldes av förbundet genast till myndigheterna.

– Vi inspekterade omedelbart förbundets medlemsgårdar. Överviktiga djur hittades inte och gårdarna var välskötta, säger Tiura.

Också om de smygfilmade rävarna bara utgör en bråkdel av pälsdjuren ser FPF mycket allvarligt på ärendet.

– Det är i sig också beklagligt att organisationen Oikeutta eläimille inte direkt i februari anmälde eller visade bilderna åt oss, säger Marja Tiura.