Producentpriserna på både tomat och gurka har i sommar varit rekordlåga och medfört en extra press för odlare som redan har snäva marginaler. Det hör till bilden att priserna sjunker då utbudet ökar men i år har nya bottennapp noterats. Då priserna nu varit som lägst har odlarna fått 10 cent per kilo både för gurkor och för tomater.

Situationen är ohållbar, och det är inte möjligt för odlarna att få extra stöd då producentpriserna rasar. En del odlare måste sätta lapp på luckan efter den här säsongen, befarade trädgårdsombudsman Johanna Smith vid Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) då hon kommenterade prisnivån.

Tyvärr är farhågorna troligen sanna. Att producenter slutar är en del av den pågående omstruktureringen inom branschen. Den är inget nytt och den har redan inneburit stora förändringar för växthusnäringen, bland annat då det gäller anläggningarnas storlek och produktion. Hur processen slutar är svårt att förutspå.

Överproduktion är en orsak till att priserna rasar och ligger på låg nivå. Utbudet är tidvis större än efterfrågan. Situationen försvåras av att det utöver inhemska produkter också säljs importerade, som oftast är billigare. Då är det viktigt att konsumenterna tänker efter vad de vill ha. En del betalar gärna lite extra för att få inhemska och närproducerade gurkor och tomater. Andra väljer det som för tillfället är förmånligast.

Olika mellanhänder ska också ha sina andelar. Ju fler steg i kedjan, dess mindre blir den andel producenten får av det vi betalar då vi köper våra grönsaker. Det diskuteras med jämna mellanrum om andelarna borde omfördelas. Ett förslag som återkommit är att butikskedjorna kunde minska sina andelar så att producenterna skulle få lite mera. En del producenter har gårdsförsäljning, men utan kedjor kan de flesta inte få sina varor distribuerade.

Ett bra sätt att ge stöd åt inhemska näringar är att välja lokalt producerad mat. Det gynnar både ekonomi, sysselsättning och matkultur. När det handlar om färska produkter är det också viktigt att kedjan från producent till konsument är så kort som möjligt. Många har redan insett det och föredrar därför närproducerat.