Tjäran fogar samman föreningarna

Paulina Ek -
Tjärdalen blev ett gemensamt projekt för byarnas föreningar.

Att självständiga Finland i år fyller 100 har knappast undgått någon. Trots att den riktiga dagen inte äger rum förrän i december har festligheterna pågått sedan årsskiftet.

På onsdag kväll tändes tjärdalen på Högåsen i Övermark, ett projekt som startade redan 2013, på initiativ av Övermark-Yttermark Lions Club, och som nu är på slutrakan och firas med en hel tjärbrännarvecka.

Tjärbrännarveckan har även utsetts till Närpes stads officiella evenemang för att fira Finland 100 år, och när man tänker på det är det är svårt att tänka sig ett bättre sätt att fira en hundraåring än genom en traditionell tjärdal.

En tjärdal, och det arbete den kräver är kanske den perfekta liknelsen för hundraåriga Finland. Det är nämligen ett projekt, som vi genom att följa tjärdalsgruppen har kommit att lära kräver hårt arbete, hängivelse och engagemang av många.

Det kräver förstås också kännedom om gamla traditioner. Och precis som så mycket annat som någonsin sett dagens ljus i Finland utförs det förstås på frivilligbasis, i enlighet med talkoandan.

Tjärdalen i Övermark är dessutom ett unikt projekt då det inte bara involverat en förening, utan många olika – och inte bara i en by, utan i två. Man kan nästan påstå att tjäran har fogat samman föreningarna och talkokrafterna.

Projektet kan kanske därför sägas likna Finland självt, eftersom hårt slit, hängivelse och samarbete sinsemellan, men också över gränser, har byggt landet vi bor i.

Att produkten vi pratar om dessutom är tjära, och gjord på vårt gröna guld, gör det hela ännu mer finländskt. Det finns nämligen få dofter som är så typiskt finländska som en nytjärad båt, eller varför inte händer tvättade med tjärtvål efter en kvälls hårt talkoarbete.

Man önskar att Finland också i framtiden skulle firas med liknande projekt, och att föreningslivet och talkoandan, tillsammans med det traditionella hantverket kommer att leva vidare i takt med att landet samlar årsringar. Men för att det ska ske behöver man inte vänta till nästa jubileum, att gå med i en förening och hjälpa till på talko kan man ju faktiskt göra precis när som helst.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan