I den värsta sjukdomstiden sporrades Irene Grönvik av sina drömmar om ett volontärarbete. Den drömmen gick i uppfyllelse i våras då hon reste till Sydafrika. Hälsan hindrade inte Irene Grönvik nämnvärt från att uppfylla drömmarna, men för fyra procent av österbottningarna som svarat i enkäten är det orsaken till att drömmarna inte blivit av. Av dem som svarat i enkäten som HSS Media och Yle Österbotten gjort är det bara 26 procent som inte längre har några drömmar att uppfylla.

Kampen mot anorexia belönades

Miranda Eklund -
Många österbottningar drömmer om att resa på sin fritid. Irene Grönvik trotsade sin anorexia och for till Sydafrika som volontär.

Att resa mera är en vanlig dröm, vilket inte är så förvånande. Ens inställning till tillvaron är nämligen bättre så länge man är på resa, konstaterar psykologen Anders Englund.

Fyra procent av österbottningarna kan dock inte uppfylla sina drömmar på grund av den egna hälsan.

Då 22-åriga Irene Grönvik var sjutton blev hon diagnostiserad med anorexia. Dagavdelningen på Fredrikakliniken i Jakobstad blev hennes räddning. Hon slutade aldrig att drömma, och ett volontärjobb någonstans i världen var hennes mål.

– Perioden då jag var som sjukast skulle jag inte ha kunnat åka på en sådan resa, men samtidigt gjorde det att det fanns en drivkraft att kämpa, säger Irene Grönvik och fortsätter:

– I vintras kände jag att det var dags. Jag hittade en organisation och bokade resan till Sydafrika. Afrika var en belöning för mig, jag hade kämpat i flera år och nu mådde jag äntligen tillräckligt bra för att åka någon längre väg.

Läs mer i lördagens SÖ (8.7).

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan