En ny "Närpesmodell" har sett dagens ljus. Den tangerar inte integrering av invandrare, utan i stället äldre, hemmaboendes hälsa.

Modellen har sitt ursprung i projektet Bättre vardag vars syfte är att utveckla integreringen av socialvårdens, primärhälsovårdens och specialsjukvårdens verksamhet inom Mellanfinlands område. Målet är att få fram en ändamålsenlig och klientorienterad service.

Inom K5-området har Närpes fungerat som pilot och fokus har legat på en viss målgrupp: de äldre som bor hemma och har ett ökat servicebehov.

Genom den modell som arbetats fram vill man göra det möjligt att på ett målmedvetet sätt planera samt ge vård och rehabilitering till målgruppen.

– De som vi har koncentrerat oss på är de äldre som helt enkelt inte faller in i vårt servicesystem som det är uppbyggt just nu, berättar äldreomsorgschef Jenny Björndahl-Öhman som lett piloten inom K5-området.

Genom ett ökat samarbete mellan primärhälsovården, social- och specialsjukvården kan man nu komma i kontakt med och vägleda äldre klienter och patienter som trots exempelvis många läkarbesök inte får den hjälp som de egentligen är i behov av.

Ett äldreomsorgsteam som består av de olika samarbetsparterna gör tillsammans med klienten eller patienten upp en vård- och omsorgsplan som sedan följs upp.

– De äldre är hela tiden delaktiga i processen. Vi utgår från deras behov och funderar tillsammans vilket servicebehov de har, säger Björndahl-Öhman.

Läs mer i tisdagens SÖ (20 juni).