Arkitekt Per Reigstad (Hbl 10.6): Treet är som symbolen för omstruktureringen av hamnen som i framtiden ska vara ett attraktivt modernt bostadsområde. Hamnfunktioner försvinner och nya bostadshus kommer i stället. Och med dem förstås service som butiker och restauranger.

Det är lätt att förledas tro att citatet tangerar inre hamnen i Kristinestad. Men det handlar om Bergen i Norge och Treet är det högsta trähuset i världen, 51 meter och 14 våningar.

Och framförallt ett exempel på kapplöpningen om vem som bygger högst i trä.

I Finland planeras ett 14 våningars hus av trälimbalkar i Joensuu som exempel på hajpen att bygga våning på våning i trä är högst reell.

Men inte endast högt utan även mer.

Att bygga våningshus i trä blir allt vanligare i övriga Europa, men i Finland är intresset fortsättningsvis lågt, eller som arkitekten Marco Casagrande uttrycker sig i en intervju i Yle: Vi ligger 20 år efter i utvecklingen. Då man i Europa bygger vackra utsirade byggnader i trä fortsätter vi i Finland att bygga som man gjorde i Sovjetunionen.

För förutsättningar finns. Finland har såväl råvaran och tekniken, med växande skog där virkesuttaget understiger tillväxten samt stort byggnadstekniskt kunnande.

Arkitekten Ola Jonsson menar att trä har obestridliga ekologiska egenskaper och förutspår även han att betongen får ge vika för trä i framtiden.

Fördelarna sägs vara många. Klimatpåverkan är avsevärt lägre vid bygge i trä. Boendemiljön sägs även vara tystare och luften renare och inte så torr.

Trähus kan givetvis brinna, men många träkonstruktioner är betydligt mer brandsäkra än material som smälter, typ stålkonstruktioner.

Kommittén för inre hamnen i Kristinestad levererade sin rapport i januari för en ny stadsdel på det tio hektar stora hamnområdet med rum för 300 invånare.

Där ska radhus, egnahemshus samsas med våningshus. Antalet våningar och utseende preciseras i detaljplanen.

Arkitekt Dani Kulonpää, med rötter i Kristinestad anlitades för uppdraget att ta fram planen där utgångspunkten var tanken på ett område som passar in i Kristinestad och dess historia och som samtidigt bidrar med något nytt.

Tekniska sektorn ska inleda detaljplaneringen och går allt vägen är inre hamnen bostadsområde i planen 2019.

Tomterna bjuds ut till byggföretag och andra intresserade som bygger enligt fastställd detaljplan.

För att andas nytt är det förnuftigt att signalera att våningshusen bör byggas i trä, i synnerhet när vi pratar om Kristinestad, symbolen för byggande i trä.