NyhetsbildZoom
Regeringen kommer att köra igenom allt det som man under några timmar på måndagen trodde att man skulle kunna ordna upp, tror Ulla-Maj Wideroos. Foto: Malin Bylund

"Det blir tufft för oss finlandssvenskar"

Malin Bylund -
De kommande åren blir tuffa för finlandssvenskarna. Det tror Ulla-Maj Wideroos efter de senaste dagarnas politiska vändningar.

Regeringskrisen är avblåst och lösningen på den blev regeringsgruppen Nytt alternativ.

Ulla-Maj Wideroos, SFP-politiker och före detta riksdagsledamot från Närpes, jämför de senaste dagarnas politiska vändningar med bland annat "ett sällan skådat teater".

– Redan i förra veckan sms:ade jag till och med till min partiordförande och frågade att tror du faktiskt att Sipilä är beredd att rädda Soini? Hon svarade nej. Men det var ju precis så det gick, säger Wideroos.

– Ja, vad ska man säga. Outgrundliga äro herrens vägar? Inte hade jag kunnat föreställa mig att det skulle sluta på det här viset.

Finland tål inte en till regeringskris av det här slaget, säger Wideroos, och därför är hon säker på att regeringen kommer att sitta två år till.

Nu befarar hon att det att bli tufft, speciellt för finlandssvenskarna.

– Regeringen kör igenom vårdreformen, språkexperimenten och Seinäjoki i stället för Vasa: allt det som man under några timmar på måndagen trodde att man skulle kunna ordna upp.

– De kommer att köra hårt, nu ökar självkänslan betydligt hos dem. Det blir tufft och inte trevligt för oss finlandssvenskar.

Läs mer i torsdagens SÖ (15.6).

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan