NyhetsbildZoom
Marken som Johan Aittamäki och Charles Westberg planterar skog på ägs av en som bor i Amerika. Planteringen sker med hjälp av en maskin i stället för handkraft. Foto: Sofie Berg

Allt fler vill plantera skog med maskin

Sofie Berg -
Fritiden är värdefull och många köper gärna tjänster då det är dags för skogsplanterig.

– Fritiden har alltid ett värde. En del tar sig inte tid till att arbeta själv i skogen, säger Charles Westberg som är skogskundansvarig på UPM.

Därför ökar efterfrågan på maskinell skogsplantering.

– Med en planteringsmaskin kan man utföra både högläggning och plantering samtidigt.

Vid traditionell skogsplantering brukar man ofta höglägga med hjälp av maskin ett år och plantera för hand följande år.

– Men med en planteringsmaskin hinner inte gräs börja växa i hoparna och allt går snabbare, säger Westberg.

Han ser planteringsmaskinen som ett komplement till traditionell skogsplantering.

– Skogsplantering med maskin lämpar sig bäst för granområden. Då tallar ska planteras eftersträvar vi fortfarande att använda den traditionella metoden.

Enligt Westberg bidrar planteringsmaskinen till en jämn plantering och totalkostnaden per planta ska inte heller bli dyrare än då man använder sig av traditionell planteringsmetod eftersom allting sker i ett moment.

På tisdagen hölls en visningsdag med maskinplantering på Odanåsen i Närpes.

Läs mer i torsdagens SÖ (15.6)

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan