NyhetsbildZoom
Isabelle Antfolk tänker delta i Botniacyklingen trots att den längsta sträcka hon cyklat är 50 kilometer. Botniacyklingen är 106 kilometer. – Jag är med för att det är kul, säger hon. Foto: Sofie Berg

Österbottningar tränar gärna

Sofie Berg -
En undersökning visar att österbottningar gärna rör på sig. Isabelle Antfolk från Kåtnäs är en av dem.

Vädret har ingen betydelse för om Isabelle Antfolk ska motionera. Träningen har blivit en livsstil och minst fem gånger per vecka aktiverar hon sig genom att promenera, cykla eller delta i gruppträningar.

– Jag tränar hellre i sommarregn än i 25 plusgrader. Sommarregn doftar gott, säger Antfolk.

Gruppträningar är enligt henne det absolut roligaste.

– Man blir motiverad av andra. Då andra lägger på mera vikter vill man själv också göra det.

Genom träningen har Antfolk dessutom hittat nya kompiskretsar.

– Jag har börjat prata med personer jag inte annars skulle ha pratat med. Man blir mera öppen.

Den undersökning som Sydin, Vasabladet Österbottens Tidning och Yle Österbotten har gjort visar att Antfolk inte är ensam om sin träning. Österbottningar är aktiva och speciellt kvinnor tränar gärna tillsammans med andra.

– Männen är mer ensamvargar, säger sociologen Kjell Herberts som har analyserat resultaten av undersökningen.

Undersökningen visar att österbottningar är aktiva varje vecka. Den visar att en del motionerar för olika mål eller för att de ska delta i någon tävling.

I juli har Isabelle Antfolk som plan att delta i Botniacyklingen på 106 kilometer.

– Ibland vet jag inte vad jag gett mig in på. Men då man väl är där brukar det gå av farten, säger Antfolk.

Den längsta sträckan som Antfolk hittills cyklat är ungefär femtio kilometer.

– Men jag brukar inte sträva efter att slå någon tid. Jag är med i olika evenemang för att det är kul.

Antfolk har tidigare deltagit i ibland annat Tjurruset i Stockholm.

– Ibland brukar jag vara med i evenemang för att leka i lera och bli barn igen.

Hon tror det största hindret för en regelbunden och långvarig träning är att folk vanligtvis tränar för hårt från början.

– Man borde börja med en liten promenad. Då känner man kanske hur skönt det är efteråt. Sedan kan man fortsätta mer och mer.


Läs mer i tisdagens SÖ (13.6)

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan