Snart ligger syrsor på tallriken

Daniel Nissén -
Insekter har potential att bli en bra och miljövänligt proteinkälla.

”Rekommenderar ni rött eller vitt vin till de friterade gräshopporna?” Det är en fråga som kan komma att ställas på någon restaurang i en inte allt så avlägsen framtid. Insekter som människoföda är något som är starkt på gång nu vilket man uppmärksammat också i Närpes med ett seminarium i Dynamohuset i går (se sidan 4 i dagens SÖ).

Insekter är en fullgod proteinkälla men den stora fördelen med att äta småkryp är ekologisk. Jämfört med andra animaliska proteinkällor är insektuppfödning klart mer klimatvänligt och resurssnålt – något som blir allt viktigare i en värld med växande befolkning och sinande resurser.

Ska alla kunna få näringsrik föda utan att samtidigt förstöra planeten och rasera klimatet behövs alternativ och komplement. Att man dessutom kan föda upp insekterna på restprodukter från jordbruket och att de kräver minimalt med utrymme gör saken ännu bättre.

Det finns i dagsläget några hinder som måste övervinnas innan man kan gå till affären och köpa ett paket syrsor till söndagsmiddagen. Det första och mest uppenbara är det juridiska – det är förbjudet att sälja insekter som människoföda – men den saken torde av allt att döma ändras snart.

Det andra, och kanske mer utmanande, hindret är folks attityd. Även om det i dag finns en nyfikenhet och ett växande intresse för att äta insekter är det något som ganska många fortfarande finner motbjudande. Att av ren nyfikenhet smaka är också något helt annat än att göra det till en återkommande del av sin kost.

Det kommer att finnas människor som av ekologiska, etiska eller andra skäl (kanske bara för att det är trendigt) kommer att vilja äta insekter men den gruppen är för liten för att göra odlingen ekonomiskt lönsam i någon större skala. Man ska kanske heller inte se insekterna som en ersättare till söndagsmiddagens väl tillredda köttbit.

Däremot kan det finnas potential för insekterna i stor skala om man lyckas använda dem som proteinkälla i exempelvis olika färdigrätter. Knappast skulle många märka någon skillnad om hamburgaren ur kyldisken är gjord på insektmjöl i stället för nötkött.

Det är också en intressant tanke om insekter kunde bli en framtida nisch för en del lantbrukare, varför inte också här i Sydösterbotten. Det som i dag ser ut som utopistiska fantasier kan i framtiden visa sig vara en lönsam produkt.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan