Utkastet till valfrihetslag är för tillfället ute på remiss och bland andra kommunerna och diverse sakkunniga har på sig till tisdag nästa vecka att ge sina utlåtanden. Närpes stadsstyrelse är ganska så tveksamt i sitt utlåtande om den stora reformen.

– Mycket handlar det om att man dels inte riktigt vet om tidtabellen går att genomföra och dels vet vi inte hur det slår ut i praktiken med möjligheten att välja, säger stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist.

En fara man ser är att valfriheten leder till att helhetsbilden av klienterna blir lidande.

– Det tycker vi slås sönder av valfrihetssystemet. Finns det faktiskt möjligheter för landskapet att följa med hur kunden har det?

Ett annat stort frågetecken är om valfriheten kommer att fungera likadant över hela landet.

– Vi tror ju att det kan vara stora privata bolag som kan komma in med social- och hälsovårdscentraler. Men hur blir det på landsbygden?

Tanken med valfriheten är att folk själva ska få välja var de vill få sina social- och hälsovårdstjänster. Tjänsterna ska produceras av offentliga sektorn (i praktiken landskapet), privata bolag eller föreningar.

Vård- och landskapsreformen är tänkt att träda i kraft 2019 och då överförs ansvaret för social- och hälsovården i sin helhet till landskapen.