NyhetsbildZoom
Vattnet stod över åkrar och vägar vid översvämningen i november 2014. Foto: Arkivfoto: Per-Erik Forsström

Översvämningsrisker i Närpes å kartlagda

Ann-Sofie Långvik -
Pörtmossen och Böle är de platser som löper störst risk att hamna under vatten om Närpes å svämmar över. Det visar en ny kartering av översvämningsriskerna i ån.

Närpes stad tog initiativ till karteringen efter förra höstens översvämningar då vatten kom in i källare och lade sig över åkermark och vägar.

– Vi ville se hur det står till med översvämningsläget så vi inte blir tagna på säng förrän det blir för sent, säger tekniska direktören Edd Grahn i Närpes.

Karteringen har bekostats av Närpes stad och Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten.

Den visar bland annat att det finns flaskhalsar i Närpes å i Pörtmossen och i Böle.

I Pörtmossen är åfåran smal. Dessutom finns en holme mitt i ån, samt växtlighet som stoppar vattenflödet.

Flera vårar har också isproppar orsakat problem i Pörtom och Övermark.

Staden och NTM-centralen fortsätter samarbetet i sommar med en närmare utredning av området kring ån. Den ska bland annat visa hur området påverkas av eventuella översvämningar och hurudan beredskap som krävs.

– Efter att vi fått reda på hur vattnet sprider sig om det blir översvämning, granskar vi vilken verksamhet och vilka byggnader som finns på området och vilka vägar som kan bli under vatten, säger gruppchef Sari Yli-Mannila på NTM-centralen i Södra Österbotten.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan