Under de senaste dagarna har det varma och regniga vädret snabbat på snösmältningen. Enligt prognoserna för slutet av veckan kommer vattenföringen i åarna att börja öka särskilt i de mindre åarna längs kusten i Österbotten. Men enligt Närings-, trafik- och miljöcentralen borde nattfrosten leda till att vattenföringen minskar. Enligt prognoserna stiger vattenföringen snabbt i åarna söder om Vasa, till exempel i Malax å och Närpes å.


Isarna ännu tjocka på många ställen

Vårens översvämningssituation ser utgående från prognoserna ut att bli lättare än normalt. Hur vårflödet utvecklas beror på mängderna och temperaturen. På våren då marken är frusen, absorberar marken inte vatten så bra och om det regnar rinner vattnet snabbt ut i diken och åar. På basis av de ismätningar som gjorts av NTM-centralen är isarna på många ställen tjockare än genomsnittet. Det tunna snötäcket har gjort att isarna i åarna blivit tjockare. Då vattenföringen under våren ökar, kan isarna i åarna börja röra på sig och orsaka isproppar.

I de konstgjorda sjöarna och reglerade natursjöarna har NTM-centralen gjort minsta möjliga vårsänkning som fordras i tillstånden. Exempelvis i Lappajärvi är vattenståndet på en nivå som motsvarar det normala för tidpunkten. Nivån till vilken sjöarna sänks innan snön smälter baserar sig på bestämmelserna i regleringstillstånden, snömängden och översvämningsprognoserna.

Följ med flödesprognoserna i regionen på Miljöförvaltningens webbtjänst.