NyhetsbildZoom
Vattenståndet stiger snabbt just nu bland annat i Närpes å. Foto: Arkiv/Daniel Nissén

Ännu inget kraftigt vårflöde i åarna

Linn Övergaard -
Trots den senaste tidens snöfall är snömängden i Österbotten mindre än genomsnittet i vår, uppger NTM-centralen. Men redan nu stiger vattennivåerna snabbt i de österbottniska åarna.

Under de senaste dagarna har det varma och regniga vädret snabbat på snösmältningen. Enligt prognoserna för slutet av veckan kommer vattenföringen i åarna att börja öka särskilt i de mindre åarna längs kusten i Österbotten. Men enligt Närings-, trafik- och miljöcentralen borde nattfrosten leda till att vattenföringen minskar. Enligt prognoserna stiger vattenföringen snabbt i åarna söder om Vasa, till exempel i Malax å och Närpes å.


Isarna ännu tjocka på många ställen

Vårens översvämningssituation ser utgående från prognoserna ut att bli lättare än normalt. Hur vårflödet utvecklas beror på mängderna och temperaturen. På våren då marken är frusen, absorberar marken inte vatten så bra och om det regnar rinner vattnet snabbt ut i diken och åar. På basis av de ismätningar som gjorts av NTM-centralen är isarna på många ställen tjockare än genomsnittet. Det tunna snötäcket har gjort att isarna i åarna blivit tjockare. Då vattenföringen under våren ökar, kan isarna i åarna börja röra på sig och orsaka isproppar.

I de konstgjorda sjöarna och reglerade natursjöarna har NTM-centralen gjort minsta möjliga vårsänkning som fordras i tillstånden. Exempelvis i Lappajärvi är vattenståndet på en nivå som motsvarar det normala för tidpunkten. Nivån till vilken sjöarna sänks innan snön smälter baserar sig på bestämmelserna i regleringstillstånden, snömängden och översvämningsprognoserna.

Följ med flödesprognoserna i regionen på Miljöförvaltningens webbtjänst. 

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan