NyhetsbildZoom
Vindkraft. Foto: Lehtikuva/Timo Heikkala

Lännen Media: Vindmöllorna har blivit tystare

FNB -
Ljudet från vindmöllor har börjat bli lägre. Lännen Media skriver att det är resultatet av att byggarna börjat fästa mer uppmärksamhet vid hur de kan göra möllorna mindre högljudda.

Ljudnivån har sänkts bland annat med hjälp av tekniska innovationer, till exempel sågtandande rotorblad.

Ljudet har också blivit lägre i takt med att möllorna blivit större, eftersom stora rotorblad inte behöver snurra lika snabbt som mindre.

Arbets- och näringsministeriet utreder för närvarande vindkraftens effekt på hälsa och miljö. Resultaten ska offentliggöras i maj. Naturhistoriska centralmuseet ska sammanställa en rapport om möllornas inverkan på fåglar och fladdermöss.

Omkring 200 nya vindkraftverk ska byggas i Finland i år.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan