NyhetsbildZoom
Rockvideon "Apologize" av nygrundade rockbandet One Desire är inspelad i Lappfjärds kyrka. Men församlingens kyrkoherde var ovetande och skulle inte ha gett lov att en video med den här texten hade spelats in i kyrkan. Bild från videon Apologize. Foto: Skärmdump

"Rockvideon gick över gränsen"

Jan Ola Klåvus -
Församlingens kyrkoherde visste inte på förhand om att en rockvideo spelades in i Lappfjärds kyrka. Och han skulle inte heller ha gett lov till detta. Det var en annan församlingsmedlem, som är präst i en annan församling, som hade gett tillstånd för inspelningen.

Hårdrocksbandet One Desire släppte i fredags sin andra rockvideo, "Apologize". Den är inspelad i Lappfjärds kyrka.

Videon har väckt en hel del uppmärksamhet och alla ser inte med blida ögon på att hårdrocksbandet använder kyrkan för det här ändamålet.

Kristinestads svenska församlings tf. kyrkoherde Daniel Norrback var ovetande om att One Desire spelade in rockvideon. Han hade inte tillfrågats. Och när han nu efteråt bekantat sig med låttexten skulle han inte heller ha gett tillstånd.

Den som ordnade att bandet fick hyra kyrkan var en församlingsmedlem, Tom Ingvesgård, som är kyrkoherde i Närpes församling. Ingvesgård är god vän med före detta Lappfjärdsbon Jimmy Westerlund, som är gitarrist i One Desire. När Westerlund hörde sig om möjligheten att använda kyrkan en rockvideo ställde Ingvesgård upp för sin gamla polare – utan att församlingens kyrkoherde informerades.

– Jag blev ledsen när jag fick höra om saken, eftersom jag tycker att det hör till att man frågar den lokala kyrkoherden om lov på förhand, säger Daniel Norrback.

Bandet sjunger "I will never ever apologize" (svensk översättning: "jag kommer aldrig någonsin att be om förlåtelse"), och det ogillar Norrback.

– Kristendomens grundbudskap är ju syndernas förlåtelse. Att i Guds hus stå och vråla "jag kommer aldrig någonsin att be om förlåtelse" är nog i mitt tycker att gå över en gräns, säger kyrkoherde Daniel Norrback.

Tom Ingvesgård beklagar att kyrkoherden inget fick veta.

– Gossarna i fråga (One Desire) bekänner sig som kyrkans män, påpekar han.

Läs mera i tisdagens SÖ (14.3)

Läs fredagens nyhetsartikel om rockvideon här.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan