NyhetsbildZoom

Här kan du testa valets kandidater

Björn Nyberg -
Osäkra tider betyder intressanta tider. Det är kommunalval om en månad, och nu öppnas Syd-Österbottens kandidattest på nätet.

Vården försvinner från kommunerna till landskapen. Men kanske inte helt, och definitivt inte genast.Det är en av de faktorer man som väljare får väga in när man väljer kandidat i kommunalvalet.

En annan faktor är själva kommunen. En del säger att vårdreformen gör att kommunfusioner blir onödiga och inaktuella. Andra säger att det just nu måste till fusioner.

Vad ska man tro?

Ja, man ska helst inte tro så mycket. Det är bättre att veta.

Litet mer kunskap får man genom att göra Vasabladets, Österbottens Tidnings, Syd-Österbottens och sajten Sevendays gemensamma valtest. Närmare 500 kandidater har redan fyllt i testet och de blir fler hela tiden.

Där handlar det om just vården och en eventuell privatisering. Det finns frågor om kommunfusioner i allmänhet och mer specifikt för vissa kommuner. Och skolor och daghem är förstås med, de blir kvar i kommunerna i vilket fall som helst. Ska de finnas i alla byar där de finns nu, eller är det bättre med större enheter?

Kandidattest på nätet ger givetvis inte hela bilden av en kandidat, eller vad man själv vill som väljare, men de kan vara till hjälp när man vill strukturera upp sitt val.Mediehusen inbillar sig inte att valtesten är avgörande för hur folk väljer. Undersökningar visar att traditioner och vad partier gör i rikspolitiken har större betydelse.

Men tidningarna använder även valtestet i journalistiken. Under veckorna fram till valet kommer vi att skriva om hur kandidaterna tänker i olika frågor, och vad vi kan förvänta oss av nästa mandatperiod utgående från det.

Tack vare att det finns både allmänna och kommunspecifika frågor i testet kan vi dyka in på specifika företeelser i enskilda kommuner. Frågan om samlokaliserade eller tvåspråkiga skolor är till exempel aktuell i stora delar av Svenskfinland, men i Malax funderar man på den konkret och i praktiken.

En annan konkret fråga, som i och för sig i princip gäller alla kommuner, handlar om de asylsökande och i synnerhet de papperslösa. De verkar bli kommunernas ansvar, om kommunerna vill ta det. Även den frågan finns i valtestet.Och så berörs den mer eviga frågan om vad kommunen egentligen ska göra. Ska den enbart se till att basservicen fungerar, eller ska den också satsa på affärsverksamhet som kanske ger mer skattepengar i framtiden? I Österbotten är den nya Kvarkenfärjan ett exempel på en sådan satsning, som också finns med i vårt valtest.

Nu är testet öppet, det är bara att gå in och testa. Här hittar du kandidattestet.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan