NyhetsbildZoom
Kyrkoherde Pirjo Lyytinen anser att alla människor borde behandlas lika. Foto: Arkiv

Om kyrkolagen ändras är hon beredd viga samkönade

Lotta Sjöblad -
Kyrkoherden i Kaskö följer kyrkolagen och biskopens anvisningar. Men om kyrkolagen ändras är Pirjo Lyytinen beredd att viga samkönande par.

Utvecklingen i Finland går samma väg som i Sverige och kyrkolagen ändras, men det kan ta tid, säger kyrkoherde Pirjo Lyytinen i tvåspråkiga Kaskö församling.

Församlingen hör till Lappo stift.

Lyytinen har arbetat som präst i båda länderna och följer nu med diskussionen om kyrkliga vigslar ska bli möjliga för samkönade par.

Det handlar om en kulturkrock. På den ena sidan står de som följer traditionen och på den andra de som vill att kyrkolagen ska följa det moderna samhället.

– Jag tror inte att kyrkomötet ändrar lagen nu. Det här är som kvinnoprästfrågan, med åsikter som går starkt i sär, och det krävs många och långa diskussioner innan något ändras, säger Pirjo Lyytinen.

Hon har förståelse för båda åsikterna men påminner om att vi måste tänka på att det är andra tider nu och att samhället förändrats.

– Det gäller också kyrkan och hur vi människor tolkar det som är skrivet. Det är också viktigt att komma ihåg att Gud har skapat alla, vi är hans avbilder och han älskar oss alla som vi är, säger hon.

Lyytinen följer kyrkolagen och biskopens anvisningar. Om kyrkolagen ändras är hon beredd att viga samkönade par.

Läs mera i lördagens SÖ (4.3), på papper eller som e-tidning.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan