Räck ut en vänlig hand till din nästa

Lotta Sjöblad -
Allt flera är ofrivilligt ensamma och det är ett växande samhällsproblem.

Ensamheten har ökat i alla åldersgrupper och särskilt drabbade är unga och äldre. Ofta finns det också en koppling mellan ensamhet och livssituation.

När den egna funktionsförmågan blir sämre leder det till begränsningar och risk finns för att människor då upplever större känslan av isolering och utanförskap. Om vänner i egen ålder går bort och barnen bor på annan ort kan det också öka känslan av ensamhet.

Unga kan uppleva ensamhet om studier eller arbete leder till att man flyttar till annan ort. Antalet enpersonshushåll har fördubblats i Finland på 35 år. År 2013 fanns det över en miljon singelhushåll hos oss. I Helsingfors bor det endast en person bakom varannan dörr, enligt uppgifter från Statistikcentralen.

Ofrivillig ensamhet utgör ett växande problem i dagens samhälle. Den hetsiga takten försvårar dessutom ganska ofta situationen. Det finns många gånger inte "tid" för extra insatser eller för att prata bort en stund.

Ofta räcker det med små handlingar för att glädja en medmänniska och åtminstone för en stund minska ensamhetskänslan. Ett leende eller några vänliga ord kan värma en annan och få hen att känna att någon bryr sig om.

Samhällets resurser räcker oftast bara till det allra nödvändigaste, om ens det, och därför är den tredje sektorns insatser guld värda. De kan ge det lilla extra. Det kan handla om de viktiga pratstunderna med en person som har tid att lyssna och inte behöver stressa vidare till nästa uppgift. Det kan också vara en promenad, då man har möjlighet att njuta av vackert väder och kanske träffa bekanta.

Det finns många frivilliga som på olika sätt ställer upp för medmänniskor. Rödakorsvänner, som Helmiina-gruppen i Kristinestad som vi presenterar i dagens SÖ, hör till dem. De besöker regelbundet seniorer på olika boenden och ordnar aktiviteter för dem. Under samtalen kan seniorerna dela med sig av sina minnen och man kan jämföra olika minnesbilder.

Alla befinner sig inte i en sådan livssituation att de kan engagera sig i regelbunden vänverksamhet men det finns också andra möjligheter att glädja andra. Man kan stöda dem som jobbar eller komma överens med någon om ett besök, där man bjuder på program. Säkert hittar vi alla någon form att glädja en medmänniska, inte bara nu på vändagen utan också andra dagar.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan