Ensamheten har ökat i alla åldersgrupper och särskilt drabbade är unga och äldre. Ofta finns det också en koppling mellan ensamhet och livssituation.

När den egna funktionsförmågan blir sämre leder det till begränsningar och risk finns för att människor då upplever större känslan av isolering och utanförskap. Om vänner i egen ålder går bort och barnen bor på annan ort kan det också öka känslan av ensamhet.

Unga kan uppleva ensamhet om studier eller arbete leder till att man flyttar till annan ort. Antalet enpersonshushåll har fördubblats i Finland på 35 år. År 2013 fanns det över en miljon singelhushåll hos oss. I Helsingfors bor det endast en person bakom varannan dörr, enligt uppgifter från Statistikcentralen.

Ofrivillig ensamhet utgör ett växande problem i dagens samhälle. Den hetsiga takten försvårar dessutom ganska ofta situationen. Det finns många gånger inte "tid" för extra insatser eller för att prata bort en stund.

Ofta räcker det med små handlingar för att glädja en medmänniska och åtminstone för en stund minska ensamhetskänslan. Ett leende eller några vänliga ord kan värma en annan och få hen att känna att någon bryr sig om.

Samhällets resurser räcker oftast bara till det allra nödvändigaste, om ens det, och därför är den tredje sektorns insatser guld värda. De kan ge det lilla extra. Det kan handla om de viktiga pratstunderna med en person som har tid att lyssna och inte behöver stressa vidare till nästa uppgift. Det kan också vara en promenad, då man har möjlighet att njuta av vackert väder och kanske träffa bekanta.

Det finns många frivilliga som på olika sätt ställer upp för medmänniskor. Rödakorsvänner, som Helmiina-gruppen i Kristinestad som vi presenterar i dagens SÖ, hör till dem. De besöker regelbundet seniorer på olika boenden och ordnar aktiviteter för dem. Under samtalen kan seniorerna dela med sig av sina minnen och man kan jämföra olika minnesbilder.

Alla befinner sig inte i en sådan livssituation att de kan engagera sig i regelbunden vänverksamhet men det finns också andra möjligheter att glädja andra. Man kan stöda dem som jobbar eller komma överens med någon om ett besök, där man bjuder på program. Säkert hittar vi alla någon form att glädja en medmänniska, inte bara nu på vändagen utan också andra dagar.