NyhetsbildZoom
Theresia Björses är bilskollärare i den nya trafikskolan YA Drive. Trafikskolan har verksamhet i Närpes och Vasa. Foto: Ann-Sofie Långvik

Konkurrens om körkortsutbildningen

Ann-Sofie Långvik -
Sedan i höstas finns en ny bilskola i Sydösterbotten, YA Drive i Närpes.

Hittills har en person fått sitt körkort via YA Drive, strax före jul.

– Då var det världspremiär, säger bilskolläraren Stefan Ljung.

I september startade den nya körskolan. YA Drive finns vid Yrkesakademin i Närpes, men är inte en del av skolans verksamhet, trots namnet.

Bilskolan ingår i ett skilt bolag, Edu YA Ab.

En ändring av kommunallagen 2015 krävde att utbildningsanordnare ska bolagisera den del av kursutbudet som inte är examensinriktade.

I och med att bilskolan drivs av bolaget kan även andra än Yrkesakademins elever anmäla sig till kurserna.

– Hittills har vi mest haft elever från Yrkesakademin, men också någon gymnasieelev har deltagit, säger Ljung.

I dag har YA Drive 19 elever inskrivna i Närpes. Snart blir det dags att dela ut fler körkort till dem som började i höstas.

YA Drive finns också i Vasa. Den första kursen där startade nu i januari. Stefan Ljung ger körlektioner i Närpes och Theresia Björses i Vasa.

Förutom YA Drive finns även trafikskolan Topride i Närpes och Kristinestad.

Vad de anser om att få konkurrens av YA Drive kan du läsa i tisdagens tidning (7.2).

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan