Sara Razai tilldelades Granberg-Sumeliuska priset om 10 000 euro för boken Djävulen är en lögnare. I romanen ges röst åt två unga kvinnor, Meri i Helsingforsförorten och hennes bästa vän Hope som blivit deporterad till Kamerun.

Romanen är angelägen och dagsaktuell, en berättelse om livsval och drömmar, klass och etnicitet, tillhörighet och utanförskap, påpekas det i prismotiveringarna.

Emina Arnautovic får ett pris om 5 000 euro ur Håkan och Katarina Anderssons fond för talekonst och språkfärdighet på svenska i Finland. Zoom

Emina Arnautovic får pris för talekonst och språkfärdighet på svenska. Foto: Lotta Sjöblad



Invandrad från Bosnien har Arnautovic erövrat det svenska språket, som hon frimodigt, nyanserat och vältaligt använder i mångahanda sammanhang, samtidigt som hon värnar om sin bosniska bakgrund, sägs det i motiveringarna till priset.

Svenska litteratursällskapet belönar i år 20 författare, forskare, dramatiker och institutioner för deras insatser inom litteraturen, teaterkonsten och forskningen. Den totala prissumman är 264 000 euro.

Mezzosopranen Erica Back, bördig från Övermark, medverkade på årshögtiden vid uruppförandet av verket I stället för vingar. Det är komponerat av tonsättaren Lotta Wennäkoski och lyrikern Eva-Stina Byggmästar står för texten. Litteratursällskapet beställde verket för att högtidlighålla Finlands 100 år som självständig stat.

Läs mera i tisdagens tidning (7.2).