Sara Razai får pris för sin senaste roman Djävulen är en lögnare. Emina Arnautovic får pris för talekonst och språkfärdighet på svenska.

Pris till Sara Razai och Emina Arnautovic

Lotta Sjöblad -
Författaren Sara Razai och kontaktchefen Emina Arnautovic har fått litterära pris. De delades ut då Svenska litteratursällskapet firade sin årshögtid. Arnautovic bor i Närpes och Razai är uppvuxen i Kristinestad och bor nu i Helsingfors.

Sara Razai tilldelades Granberg-Sumeliuska priset om 10 000 euro för boken Djävulen är en lögnare. I romanen ges röst åt två unga kvinnor, Meri i Helsingforsförorten och hennes bästa vän Hope som blivit deporterad till Kamerun.

Romanen är angelägen och dagsaktuell, en berättelse om livsval och drömmar, klass och etnicitet, tillhörighet och utanförskap, påpekas det i prismotiveringarna.

Emina Arnautovic får ett pris om 5 000 euro ur Håkan och Katarina Anderssons fond för talekonst och språkfärdighet på svenska i Finland. Zoom

Emina Arnautovic får pris för talekonst och språkfärdighet på svenska. Foto: Lotta SjöbladInvandrad från Bosnien har Arnautovic erövrat det svenska språket, som hon frimodigt, nyanserat och vältaligt använder i mångahanda sammanhang, samtidigt som hon värnar om sin bosniska bakgrund, sägs det i motiveringarna till priset.

Svenska litteratursällskapet belönar i år 20 författare, forskare, dramatiker och institutioner för deras insatser inom litteraturen, teaterkonsten och forskningen. Den totala prissumman är 264 000 euro.

Mezzosopranen Erica Back, bördig från Övermark, medverkade på årshögtiden vid uruppförandet av verket I stället för vingar. Det är komponerat av tonsättaren Lotta Wennäkoski och lyrikern Eva-Stina Byggmästar står för texten. Litteratursällskapet beställde verket för att högtidlighålla Finlands 100 år som självständig stat.

Läs mera i tisdagens tidning (7.2).

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan